Не се учудвам от това решение на правителството. Беше ясно още от началото, че след като госпожа Габриел се върна от Брюксел без да каже какъв е ресора, който госпожа Урсула фон дер Лайен предлага за България, и след много острите отношения вътре в правителството, и невъзможността да се излъчи единна кандидатура, днешното решение беше абсолютно логично. Това каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова в Националния историко-археологически резерват "Велики Преслав", по повод обявеното от премиера Николай Денков на брифинг в Министерския съвет, че Даниел Лорер и Илиана Иванова са кандидатурите за еврокомисар от България.

"За мен обаче е унизително, че българското правителство не може да излъчи единна кандидатура за български еврокомисар. В моята дългогодишна практика като представител в Европейския парламент на България, аз такъв прецедент виждам за първи път. Смятам, че това не работи добре за образа на страната ни навън. В момента госпожа фон дер Лайен е поставена в ситуация, в роля, да бъде арбитър на кавгите на българското правителство", коментира Йотова.

Бих искала малко да коригирам министър-председателя акад. Денков, бъдещият български еврокомисар ще бъде допитван и ще подлежи на дискусия в съответната ресорна комисия в Европейския парламент и там ще бъде неговото одобрение. Правя една прогноза пред вас, че следващите седмици ще бъдем свидетели на едно състезание и лобиране в ползата на единия или другия кандидат сред различните парламентарни политически партии в Европейския парламент. Всичко това не създава добър и положителен образ на страната ни, каза още Йотова.

"Ситуацията е повече от нестабилна. Аз смятах, че с това мнозинство, което иначе като цифра е достатъчно убедително в Народното събрание, ще имаме стабилно правителство, което наистина е изключително необходимо точно в тези месеци. За съжаление, както виждате и с днешна дата, има вече нови седем ултиматума от страна на парламентарната група на "Продължаваме промяната" към ГЕРБ и чакаме сега техния отговор, и "ставаме заложници на тази нестабилност, за съжаление", коментира Йотова.

Край Кръглата църква в Националния историко-археологически резерват "Велики Преслав" вицепрезидентът Илияна Йотова участва в церемония по награждаване на участниците в Шестия Международен културен форум "Велики Преслав - история на цял един народ", който се състоя под неин патронаж.