Кметът на Сопот Деян Дойнов, който беше изключен от издигналата го на поста БСП, отрече твърденията на левицата, че ГЕРБ се опитват да купуват кметове с отпускане на пари за общините. Дойнов участва в заседание на правителството и разговаря с премиера Бойко Борисов. 

"Определено министър-председателят и цялото правителство помагат на общините. Никой нито ме е подкупвал, нито е търсил форми да ме подкупва или да ме привлича към нечия политическа сила. В БСП има доста интелигентни хора, но причината е, че подходиха непочтено с мен", каза Дойнов, цитиран от БНР. Той потвърди, че ще се кандидатира за кмет на предстоящите местни избори, но не уточни дали ще е кандидат на политическа партия.

Задълженията на община Сопот са сведени до минимум, заяви пред медиите в МС кметът на общината Деян Дойнов след участието си в заседанието на кабинета.

 

Задълженията бяха близо 13 милиона лева, с нашето професионално партньорство и възстановения диалог с правителството, към настоящия момента те са сведени до 1,8 млн. лева, уточни Дойнов и изтъкна, че няма община в България, която да има под милион и половина лева задължения.

Кметът на Сопот призова да се спре с "манипулациите и спекулациите в публичното пространство", че не се помага на общините. Напротив, тъй като съм пряко засегнат от това нещо, затова съм дошъл тук, за да изразя своята подкрепа. Напротив, помага се на общините", заяви той, цитиран и от БТА. Министър-председателят и правителството помагат на общините, изтъкна още той и в отговор на въпрос категорично отрече да има опити на управляващите да "купуват" предизборно кметове.

Деян Дойнов е издигнат за кмет от БСП. Некоректно се постъпи спрямо мен и в момента съм независими, уточни той.

В края на март от ГЕРБ обявиха, че внасят сигнал до главния прокурор срещу кмета на Сопот Деян Дойнов, издигнат от БСП. Това обяви в Народното събрание Антон Тодоров, като подчерта, че има сериозни съмнения за груби нарушения на публичните финанси и на управлението на европейски фондове и програми в общината.

Министерство на финансите отпуснало целева субсидия на общината в размер на 2,4 милиона лева, но голяма част от парите били изразходвани "напълно нецелево за заплати", стана ясно през пролетта.

Макар да съм от БСП, имам подкрепа от правителството, заяви и кметът на Свищов. Управлявам с 4-странна коалиция - а ако я деля на ГЕРБ, на БСП и на всичко останало, по-добре да хвърля пешкира и да се отказвам от работата си. Трябва да работим за хората и да чуем техните проблеми, каза още кметът на Свищов в интервю за "24 часа" по повод твърденията на БСП.