Петцифрени заплати обещават от ГЕРБ, за да купят депутати от БСП и целта е разбиването на парламентарната група. Това обяви зам.-председателят на партията Кирил Добрев на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Той попита ръководството на парламентарната група на ГЕРБ правени ли са опити да се плати на народни представители на БСП да напуснат "Коалиция за България".

Раздаването на средства от Министерския съвет на определени общини, чиито кметове не са от ГЕРБ, също е с цел да бъдат купени, посочи Добрев.

Според социалистите правителството непрозрачно разпределя средства към общините, основно към управлявани от ГЕРБ и ДПС и пренебрегва тези, които имат кметове от БСП.

Добрев бе категоричен, че "всички тези елементарни опити да бъде разбита БСП няма да стане. "БСП не е за продан и БСП не се продава", отсече заместникът на Корнелия Нинова.

По въпроса с бизнесменът Бенчо Бенчев дали е дарявал средства на столетницата и има ли черна каса БСП, Добрев посочи:

"Втори ден се обясняваме за това имаме ли сестра или нямаме. Бенчо Бенчев е общински съветник от групата на БСП и коалиция Бургас. Той е представител на нашият коалиционен партньор сдружението на пенсионерите. Единствените средства, които Бенчо Бенчев е давал на БСП са 70-те лева, които групата общински съветници събира за своята дейност. БСП няма черна каса, БСП получава добра субсидия и не се нуждае от подобни форми на финансиране. Всички мероприятия на БСП се финансират официално от субсидията, като парламентарно представена партия".

Добрев бе категоричен, че ако някой е получавал средства от Бенчо Бенчев и си мисли, че той е БСП просто бърка. "Средства на хора официално под каквато и да е форма от Бенчо Бенчев в БСП не са постъпвали", отсече още Добрев.

"Гущерът на ГЕРБ е варан", каза още заместник-председателят на БСП Кирил Добрев във връзка с коментара на Цветан Цветанов, който след ареста на общинския съветник от БСП Бенчо Бенчев с Митьо Очите пожела на партията гущерът да си откъсне опашката. "Ако говорим за гущера в прав текст, ами че то гущерът на ГЕРБ си е варан", поясни Добрев.

Заместникът на Нинова припомни, че това е изказване на покойния Илия Павлов от началото на прехода. Той цитира данни за редица общинари от ГЕРБ, които по думите му са функционери на ГЕРБ и в същото време се занимават с разпространение на наркотици и трафик на хора.

Добрев обърна внимание, че Митьо Очите не е водеща фигура от няколко дена, той е функция на Бенчо.

"Тази фирма, в която Митьо е помагал за обекти, охранява НОИ Бургас - с обществена поръчка, охранява "Митниците" и то прави денонощна охрана в Бургас на пристанището и в Ямбол. През цялото време продължава да охранява социални обекти - училища, старчески домове, даже дом за младежи. Ако вземем, че се занимава с нерегламентиран бизнес, когато охраняваш пристанището, когато охраняваш и училища - ти направо си затваряш целия бизннес, от входа до консумацията", посочи Добрев и допълни: "Питайте, кой е дал тези обществени поръчки на тази фирма, със сигурност не ги е дала БСП".