Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание одобри проект за инвестиционен разход "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада", внесен от Министерски съвет на 21 септември.

"За" гласуваха 13 депутати, против бяха четирима, въздържали се нямаше, предава БТА.

Вчера проекторешението беше прието от водещата комисия по отбрана.

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на България на бронетранспортьори "Страйкър" (Stryker), съобщи Пентагонът в началото на септември. Корпорацията "Дженеръл Дайнамикс" (General Dynamics) е основният доставчик на това въоръжение. Проектът предвижда придобиване на 198 бойни и спомагателни машини, 183 от които - от фамилията "Страйкър".

Прогнозната стойност за реализация на проекта за инвестиционен разход е 1,376 млрд. долара (2 504 320 000 лв., изчислени при курс на щатския долар $1 = 1,82 лв.) без ДДС. Заплащането е предвидено да се извърши за период от пет години. Първото плащане следва да бъде направено тази година.

В отговор на изпратено писмо-заявка от МО за предоставяне на оферта за придобиване на бойни и спомагателни машини е получен проект на договор от правителството на САЩ, се посочва в проекторешението.

Той е получен в края на август и е разгледан през септември "радикално, ред по ред", посочи министърът на отбраната Тодор Тагарев при представянето на проекта в бюджетната комисия.

Разпределение на плащанията по години, записано в проекта, е 479 315 200 лв. за тази година, 600 600 000 лв. за 2024 г., също толкова за 2025 г., 370 042 400 за 2026 г., 453 762 400 лева за 2027 г. Срокът за изпълнение на проекта започва от датата на първото авансово плащане.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев посочи, че всички разходи за реализиране на проекта се осигуряват в рамките на прогнозните разходи за отбрана за съответната година.

За тази година има необходимите средства в бюджета, следващите три години са съгласувани с Министерството на финансите и са предвидени в тригодишната бюджетна рамка, единствено за 2027 г. нямаме официална прогноза, но считаме, че средствата ще бъдат факт, посочи военният министър.

Най-големият риск от тази гледна точка е ние да не сключим договор и да не направим пращането от 480 млн. долара, което ще натовари значително бюджета за отбрана за следващите години, каза още той.

По думите на Тагарев, ако проектът за инвестиционен разход има възможност да мине в пленарна зала преди депутатите да преустановят работа заради местните избори, то това ще бъде най-добрият вариант да се елиминира рискът от финансова гледна точка.

С този проект ще посрещнем по най-добрия начин изискванията на Сухопътни войски към момента, коментира Тодор Тагарев.

Той посочи, че в проекта е предвидено и значително индустриално участие. Ще бъде създаден капацитет за ремонтни дейности в България.

Целта ни е да изградим регионален център за поддръжка на машини "Страйкър" за Европа, каза министърът.