Пловдивски социалисти групово влязоха в централата на БСП в София, за да внесат протестна позиция срещу изключването на Георги Гергов от партията и да искат отговори от ръководството.

Според тях решението на Националния съвет на БСП е нелегитимно, предава БТА.

Пловдивскте социалисти поискаха и среща с председателя на партията Корнелия Нинова, която според администрацията не е в сградата. Те обвиниха Нинова, че се крие, след като тя така и не се появи пред тях.

"Тук сме, за да внесем позицията на Градския съвет на БСП срещу решението на Изпълнителното бюро, което е противоуставно, за освобождаването на Георги Гергов като член на партията", каза Георги Търновалийски.

"Георги Гергов е член в Пловдив, вече не е член на Националния съвет и той не може да го изключва. Не може човек, който заявява, че ще работи по устава, според правилата и законите и да иска да управлява тази държава, тежко да потъпква собствения си устав", каза още той.

Снимка: БТА

Според него причините за изключването на Гергов са няколко. Една от тях е, че е независим и не се поддава на влиянието на централното ръководство и има собствено мнение.

"Георги Гергов е и руски консул и подозирам, че тук също има някаква причина, но това е една друга голяма тема", допълни Търновалийски.

Снимка: БТА

Социалистите казват, че няма да се откажат и през следващите дни отново ще идват пред централата на БСП. Те я обвиниха, че се крие от тях, след като не успяха да се срещнат нито с Корнелия Нинова, нито с представител на официалното ръководство на партията.

Според пловдивските социалисти става въпрос за "война за листите" в Пловдив преди парламентарните избори.

Пловдивските социалисти записаха Фейсбук послание към председателя на БСП Корнелия Нинова, след като не успяха да се срещнат с нея в централата на партията.

"За нас битката не е приключила, тя е битка за чест и достойнство, за демократичните принципи в БСП", заяви в посланието Нина Чавдарова, заместник-председател на БСП-Пловдив.

След това пловдивските социалисти обявиха, че няма повече да се унижават да чакат среща с Нинова и си тръгнаха.