Националният съвет на БСП се събира на пленум, за да обсъди резултатите от местните избори и да предложи алтернативен бюджет.

През седмицата група социалисти разпространиха алтернативен критичен анализ, в който ясно се заявява, че лидерът на БСП Корнелия Нинова трябва да подаде оставка. От пресцентъра на "Позитано" 20 уточниха, че членове на левицата са сигнализирали в централата на партията, че нито са полагали подписа си под такъв текст, нито са дали устно съгласие името им да присъства.

"Във връзка с медийни публикации, съдържащи доклад и подписка с искане за оставки на ръководството на БСП, членове на левицата сигнализираха в централата на партията, че нито са полагали подписа си под такъв текст, нито са дали устно съгласие името им да присъства сред изброените. Нещо повече - разбрали са за текста и присъствието им в списъка от имена от медиите." Това се казва в съобщение на пресцентъра на БСП от 16 ноември.

За оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова, на цялото Изпълнително бюро и на Националния предизборен щаб се настоява в писмо, в което се прави алтернативен анализ на изборните резултати. Негов автор е Чавдар Георгиев - член на Националния съвет, съобщи БНР. Причината за исканите оставки е провал на местния вот, след който БСП отсъствала от управлението на общините в половин България. "Ниската избирателна активност е в услуга на ГЕРБ заради контролирания и купения вот, но БСП не полага усилия да мотивира българските граждани да упражнят правото си на глас", се казва в анализа. Настоява се и за уставни промени и спешно заседание на Конгреса на БСП.

Депутатът от БСП Александър Симов обаче нарече писмото "кабинетно размишление", което не отчита фактори като чудовищния натиск по места, намалената партийна субсидия и връщането на БСП в четири областни центъра. Въпросът с лидерството в БСП трябва да бъде решен на редовен конгрес през месец май 2020-а година.

Левицата ще представи в парламента и алтернативен бюджет за 2020 година.

"Алтернативният бюджет, който ще представим за гласуване пред Националния съвет, е европейски. Той отговаря на добрите европейски практики", заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" и член на Комисията по бюджет и финанси Румен Гечев пред Дарик радио. По думите му от 2010 година ГЕРБ не са променили данъчната политика и по същество те нямат политика, тъй като фискалната политика означава тя да бъде съобразена със структурата на икономиката.