БСП днес покани ДПС на консултации, след което от ръководствата на двете партии съобщиха, че са обсъдили три възможни теми - здравеопазване, демография, вътрешна сигурност, предаде БТА.

На първата среща обсъдихме не само тези три теми, но и други секторни политики, като стигнахме до извода, че може да се търси вот на недоверие и по четвърта тема - за цялостната политика, каза съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

От ДПС са предложили да се обсъди и вариантът за цялостната политика, тъй като възможните теми били много. 

Консултациите продължават, добави депутатът от ДПС.

От своя страна лидерът на БСП Михаил Миков определи срещата като много полезна. Всяка от парламентарните групи трябва да премине през парламентарните и партийните формати, за да се стигне до решение, каза той.

Миков отказа да коментира темата за SMS-а от премиера Бойко Борисов до председателя на ВКС Лозан Панов.
Чужда кореспонденция не обичам да коментирам, да си коментират тези, дето си пишат, заяви лидерът на БСП.

След разговорите с ДПС, социалистите проведоха консултации и с БДЦ за внасяне на вот на недоверие към правителството. Констатирахме общи виждания, но още няма окончателно решение, каза Миков.

За да мине вот на недоверие са нужни гласовете на 121 депутати, а БСП и ДПС имат много по-малко. Левицата разполага с 38 народни представители, а ДПС с едва 30, след като Лютви Местан беше изключен, а други петима се отцепиха и станаха независими депутати.

Все още не е ясно как ще гласуват от ДСБ, които минаха в опозиция, както и останалите независими депутати.

Борисов: Разбира се, че трябва да има вот на недоверие

По-късно пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов заяви, че е имало много упреци към опозицията, защото не била достатъчно активна.

Ние трябва да защитим това, което правим дали е добро, или не. Не виждам нищо смущаващо или лошо във вота на недоверие. Лошо е, ако няма вот на недоверие. Това би говорило не добре за демокрацията, коментира премиерът.

Борисов приветства "работата и срещите, които се провеждат тук" и добави, че с радост би си говорил и той с тях.

По думите на премиера предстоят много важни неща в парламента и всеки, който защитава дадена кауза, е добре дошъл да гласува.