БСП осъжда посегателството срещу главния прокурор, което възприемаме като посегателство срещу институцията. Настояваме за бързо и резултатно разследване и наказания за виновните, съобщиха от пресцентъра на социалистическата партия. 

"Изразяваме загриженост от опасността за задълбочаваща се дестабилизация на институциите. Настояваме за въздържане от крайни политически позиции и действия, които биха допринесли за създаване на атмосфера на страх и несигурност в обществото", се казва още в позицията на БСП.

По-рано от ПП-ДБ определиха взрива срещу главния прокурор като атентат срещу съдебната реформа. "Убедени сме, че този опит за атентат има за основна цел да осуети радикалната реформа в прокуратурата чрез героизиране на жертвата в случая - главният прокурор", коментира лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък каза, че "щом са посегнали на главния прокурор, могат да посегнат на всички". "Това е акт, който застрашава живота не само на главния прокурор и семейството му, но и на всеки случаен човек. Затова го осъждаме с цялата сила, която имаме. Това грозно събитие, което влачи лоши последици за България, още повече ни амбицира да завършим правната реформа. След подобни актове много хора в Брюксел ще се замислят дали сме готови за Шенген", коментира още Борисов. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов замеси името на новия посланик на САЩ у нас в опита за покушение срещу главния прокурор. "Докато Кенет Мъртън беше посланик на САЩ в Хаити, там беше убит президента на Хаити. Кенет Мъртън е посланик на САЩ в България едва от няколко седмици и вече има опит за убийство на главния прокурор. Човекът определено е професионалист и не си губи времето", написа в профила си в социалните мрежи лидерът на "Възраждане". 

Лидерът на ИТН Слави Трифонов също видя посегателство срещу държавността. "Днес беше извършен атентат срещу главния прокурор Иван Гешев. Иначе казано, беше направен публичен, демонстративен и арогантен опит за убийство.Още по-отвратителното е, че в колата, заедно с главния прокурор, са пътували жена му и двете му дъщери. Каквото и да се говори, факт е, че подобен атентат е атентат не само срещу един човек, а срещу една от институциите в държавата", заяви лидерът на ИТН в профила си във Facebook.

От парламентарно представените партии засега коментар по темата не са дали само от ДПС.