От ПП-ДБ определиха взрива срещу главния прокурор като атентат, но срещу съдебната реформа.

От името на коалицията пред медиите позицията й дефинира лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, който преди ден обяви бомбата на пътя пред кортежа на Иван Гешев като "инсценировка". И днес потвърди тезата си - "има очевидни факти на инсценировка".

"За нас този атентат е срещу съдебната реформа", заяви на пресконференцията за представянето на проектокабинета съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

"Убедени сме, че този опит за атентат има за основна цел да осуети радикалната реформа в прокуратурата чрез героизиране на жертвата в случая - главният прокурор", коментира той.

"Като видите само снимките, и трябва да си направите изводите за това", изрази съмнение Атанасов, но не пожела да влиза в детайли.

Иначе Атанасов декларира: "ПП-ДБ осъждат всички действия, насочени към дестабилизация на държавата и институциите".

"Надяваме се, че ще бъдат положени всички усилия да се установи цялата истина, макар да се съмняваме дали има капацитет за това", добави с ирония Атанасов, който отпадна от списъка на кабинет на ПП-ДБ с втория мандат, където първоначално фигурираше като министър на вътрешните работи. 

Вчера Атанасов обяви случилото се на пътя Самоков-София като "многоцелево активно мероприятие". Останалите партийни лидери в коалицията ПП-ДБ запазиха мълчание и не оспориха тезите му.

В същото време по-рано днес стана ясно, че още вчера на място оглед е направил израелски експерт по тероризъм, който е бил категоричен, че бомбата е била професионално насочена дистанционно и в засада точно в мига, когато в завоя е навлизал автомобилът на главния прокурор.