Председателят на Народното събрание Росен Желязков осъди опита за покушение на главния прокурор Иван Гешев. Осъдиха го и някои партии, като ИТН и "Възраждане", които също като политика от ГЕРБ съзряха посегателство срещу държавата. Подозрение в правдивостта на атентата изрази Лена Бориславова от ПП. Усъмни се за инсценировка и лидерът на ДСБ Атанас Атанасов.

ДАНС и МВР да разкрият и да изправят пред съда виновниците за днешния терористичен акт, който оставя обществото с усещане на тревожност, заяви пред журналисти в Панагюрище председателят на парламента. Росен Желязков посочи, че това е апел и към политиците, информира БТА.

"Днешният терористичен акт е не просто опит за покушение срещу главния прокурор, това е покушение срещу орган на държавната власт, респективно държавността. Това е покушение срещу международния престиж на България. 

Това е апел и към политиците. Трябва да загърбим различията, защото държавата трябва да ни е по-мила от всичко, заяви Желязков. Това е покушение срещу орган на държавната власт, срещу държавността, това е покушение срещу международния престиж на България, добави политикът от ГЕРБ.

По думите му, сме станали свидетели на действия, забравени от 90-те години.

"В годините, когато се стремим към Шенген и еврозоната, не знам какъв отглас ще имат тези действия, които ги бяхме забравили от 90-те години. Близо 2 поколения само по разкази помнят какво се случваше в онези мутренски времена. За съжаление, днес сме свидетели на ехото от онези времена. Това е първото покушение в модерната история на България срещу действащ орган на власт", коментира Росен Желязков.

От ИТН и "Възраждане" също изразиха официалното си възмущение от опита за убийство на Иван Гешев. 

 "Инцидентът с кортежа на Главния прокурор е знак за разпада на държавността", заявиха в позиция до медиите от партията на Костадин Костадинов.

"Опитът за покушение над обвинител номер едно е равносилно на терористичен акт. Осъждаме извършения терористичен акт и настояваме за максимално бързо разследване, откриване на виновниците и наказания", посочват от "Възраждане".

Слави Трифонов също вижда посегателство срещу държавността.

"Днес беше извършен атентат срещу главния прокурор Иван Гешев. Иначе казано, беше направен публичен, демонстративен и арогантен опит за убийство.Още по-отвратителното е, че в колата, заедно с главния прокурор, са пътували жена му и двете му дъщери. Каквото и да се говори, факт е, че подобен атентат е атентат не само срещу един човек, а срещу една от институциите в държавата", заяви лидерът на ИТН в профила си във Фейсбук.

"Практически, това е покушение срещу държавата. Всеки може да има собствено мнение за професионализма на главния прокурор, но в човешки план случилото се е ужасно, чудовищно, брутално престъпление. Все гордо заявяваме, че сме държава, член на Европейския съюз, но такива актова поставят въпроса дали изобщо сме държава", възмущава се той от посегателството върху обвинител №1.

Лена Бориславова от ПП изрази подозрение в правдивостта на покушението.

"По-добре не мога да изразя подозрението си, че нещо в този атентат не изглежда правдиво.

П.С. Надявам се никой да не стига до толкова далеч, че да рискува живота на децата си.

Но и взрив в тревата...

Ред е на разследващите органи.

Въпросите остават", написа бившата началничка на кабинета на Кирил Петков в профила си във Фейсбук.

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, който е и съпредседател на "Демократична България", обаче не вярва това да е било покушение.

"Трябва да се разследва и версията за инсценировка", препоръча той по бТВ. Това бил стар похват, по думите му, "за да се героизира жертвата". Другата цел, според Атанасов, е "отклоняване на общественото внимание от момента на тази политическа криза". И обобщи, че случилото можело да се окаже "многоцелево активно мероприятие".

От БСП и ДПС към момента запазват мълчание по взрива, задействан точно пред кортежа на главния прокурор по обед на пътя от Самоков към София.