"В годините назад от БСП са се отделяли хора, правили са свои партии и структури. Това е правило левицата раздробена и по-слаба. Днес, в Благоевград, поставяме началото на обратния процес", обяви председателят на БСП Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на партията.

Тя е посочи, че структурите на АБВ в областта са заявили желание да напуснат партия АБВ и онези, които са били членове на БСП, да си възстановят членството, а онези, които не са били членове на БСП - искат да станат такива.

Преди това темата е била обсъдена от Изпълнителното бюро на БСП с председателите на общинските структури от областта, които са заявили желание и готовност да приемат отново желаещите членство.

Ръководството е провело среща и с представителите на АБВ, които са аргументирали връщането си в БСП.

Корнелия Нинова подчерта, че това не е еднократен акт, а има заявени такива намерения и в още 4-5 области в страната от структури на АБВ, "Движение 21", партия "Зелените" и други.

"Радвам се, че въпреки сложните ни отношения с АБВ в годините, се стигна до този момент. Обединява ни обща цел, общата ни лява политика, общите ни виждания как трябва да се промени управлението на страната, за да доведе до по-висок стандарт на живот на хората", посочи Нинова.

"Отваряме вратите на БСП широко за всеки, който споделя нашите политики и готовност да предложим алтернатива", каза още тя.

Румен Петков: Левицата трябва да започне диалог


Левицата в България трябва да започне веднага активен диалог, за да намери формулата за печеливша конструкция за предстоящи парламентарни избори, посочи по-рано днес в интервю за БТА  Румен Пенков - член на националното ръководство на АБВ.

Той посочи, че на предстоящия конгрес на ПП АБВ според него е много важно да се заяви, че без активен диалог сега, левицата в България може да се окаже в положението на левицата в Унгария.

Левицата в България не е печелила избори от 2005 година, припомни Петков. Ако искаме да променим съдържателно нещата, трябва да се започне активен разговор за политика и политически решения, посочи той.

Петков коментира, че според него диалогът, който трябва да започне левицата веднага, трябва да е активен, равнопоставен - със земеделците, с други леви формации, с тракийските дружества и други. Решението е диалог, допирни точки, политика, смята Петков. Според него Бойко Борисов може да предизвика парламентарни избори юли или септември.