От БСП са готови да разговарят за експертно правителство на националното спасение, ако получат третия мандат, или да участват в него, дори и да не са третият мандатоносител. При тази хипотеза социалистите са готови на диалог с всички партии от НС. Такова решение е взело Изпълнителното бюро минути преди срещата с президента. В това те увериха президента. Заяви го временното ръководство на партията, което отиде на консултациите при Румен Радев на "Дондуков" 2 за първи път без Корнелия Нинова, подала оставка като лидер. 

Президентът поиска да разбере какво ще предложат от БСП, ако получат третия мандат и как се отнасят към предложената от "Възраждане" коалиция "анти ГЕРБ".

Още снимки от срещата на БСП с президента вижте тук>>

"Вие сте най-старата парламентарна партия с опит. Как гледате на възможностите за излизане от кризата? Убеден съм, че имате ваша формула или за подкрепа на някой от тези варианти, или сте готови да представите някой по-амбициозен пан, ако сте стигне до реализацията на третия мандат?", попита Румен Радев.

Борислав Гуцанов формулира позицията на Изпълнителното бюро на БСП за включване в експертен кабинет и припомни, че партийното решение е да не подкрепят първия и втория мандат.

"Имахме преди малко заседание на бюрото и общото ни колективно виждане е, че страната ни се нуждае от мъдрост и диалогичност. За първи и втори мандат нещата са ясно изчерпани. Но що се отнася до кабинет експертен, кабинет на националното спасение, на националното съгласие, то ние действително сме готови да работим по един такъв мъдър модел за излизане от тази ситуация, в която се намираме", каза председателят на парламентарната група на "Коалиция за България".

"Това е наше общо колективно виждане", подчерта Гуцанов. "За първия и втория мандат за нас всичко е ясно, изчерпано", повтори той, като напомни, че няма как от БСП да подкрепят кабинет на ГЕРБ или на ДПС. 

Снимка: БТА

"За нас е ключово да започне силно ляво обединение, от което страната ни има нужда и през последните две години това липсваше в политическия живот", добави той.

"Нашата политическа сила би участвала активно в един такъв опит за съставяне на правителство. Не е изчерпана възможността за отговорно, българско и експертно правителство", подчерта още в началото на разговора и служебният председател на БСП Атанас Зафиров, след като от партията тотално зачеркват опцията за кабинет с първия и втория мандат на ГЕРБ и ДПС. Те имат партийно решение на пленума и на конгреса в такива правителства да не се включват и да не подкрепят.

Снимка: БТА

"Пред нас има два пътя - единият е много удобен, да бъдем странични наблюдатели на всичко, което се случва. Удобна роля на опозиция, от която нищо не зависи. Другият път е да се опитаме да се опитаме да участваме в тези процеси, като сме реалисти и сме наясно с резултатите от тези избори", отговори Атанас Зафиров. Според него нови избори не са изход от политическата криза.

"Имаме зрелостта да се опитаме да бъдем балансьор в тази сложна ситуация, проводник на диалог. И сме готови да работим за стабилност, която, за съжаление, партиите с по-висок изборен резултат, не постигат", посочи Зафиров. Според него е време за диалог и намиране на трудни, но необходими решения.

Снимка: Булфото

И на излизане от срещата, която продължи близо час и половина с БСП, Зафиров потвърди: "БСП е готова да участва активно в диалога с всички политически сили при третия мандат. Ако се стигне до трети мандат, ще съберем нашите колективни органи, но решението да участваме активно, диалогично, не е под съмнение".

"Ако стигнем до трети мандат, трябва да си говорим с всички", повтори той. И изрази убеденост, че нито Корнелия Нинова, нито някой друг депутат от групата на левицата ще си позволи да подкрепи при гласуването кабинет на ГЕРБ или на ДПС. "Не само че не очаквам разцепление в групата, тя е абсолютно единна и изпълнява нашите решения. Нямам съмнение, че г-жа Нинова ще гласува каквито са решенията", добави Зафиров. 

"Нашите колективни органи са категорични - с ГЕРБ няма да участваме под никаква форма с никакво управление. Понесохме болезнено тези резултати на фрагментиране на лявото политическо пространство. Започнахме нашата промяна на консолидация в лявото. В същото време, като партия с голям опит, сме длъжни да предложим по-различен подход. Продължаваме да смятаме, че в момента изборите не са добро решение и трябва да работим за формиране на една разумна пробългарска изпълнителна устойчива българска власт", заяви временният соцлидер на срещата при президента.

И в същото време подчерта, че социалистите не се плашат от нови избори, защото никак не са доволни от сегашните си резултати.

"Преценката е ваша на кого ще го връчите третия мандат, но от нас може да се очаква разумна и реалистична позиция", добави Зафиров. 

В унисон с решението на пленума да възстановят нарушения диалог с президентската институция, Зафиров припомни, че именно от БСП са издигнали Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент, като не скри, че социалистите вече се гордеят с този факт.

"Идваме със самочувствието на политическата сила, която излъчи и подкрепи печелившата президентска двойка, и това е факт, който не търпи интерпретации", заяви временният лидер на БСП.

Снимка: Булфото

Освен Гуцанов и Зафиров, на консултацията с президента дойдоха евродепутатът Кристиан Вигенин и народният представител Иван Иванов. 

БСП развиха тезата за експертен кабинет още преди да се стигне до консултациите и го допуснаха още преди за него да заговори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Пръв я лансира Атанас Зафиров, а след това и Драгомир Стойнев. Той отиде и по-далеч - намекна, че може да подкрепят третия мандат, ако го получат ИТН, които също се обявиха за експертно правителство.

"Удовлетворен съм, че от ИТН припознаха едно такова предложение, което ние първи дадохме преди 2 месеца. Следователно можем да намерим разбирателство и за третия мандат", каза Стойнев по БНР.

Социалистите обаче все още нямат официално партийно решение дали ще подкрепят правителство с третия мандат, предстои Националният съвет да го вземе. Темата обаче породи спор на последния пленум, като противници на опцията настояваха в решението да не се оставя вратичка за никакво участие във властта, с който и да е мандат. Въпреки това позицията на Националния съвет визираше категорично само що се отнася до управление с първия и втория мандат. 

Все още обаче третият мандат е хипотеза, а и не са се извървели всички парламентарни партии на консултации при президента. Последните две са поканени от държавния глава в сряда - ИТН ще се срещне с Румен Радев от 11:00 часа, а от "Величие" ще разговарят с президента от 13:00 часа.