"Водили сме разговори със знакови лица от "Продължаваме промяната-Демократична България", решението дали ще подкрепят анти ГЕРБ-ДПС коалиция е тяхно. Или ПП-ДБ приемат варианта да разсъждават за съставянето на общ кабинет с консенсусни фигури, срещу ГЕРБ и ДПС, за България, или подаряват властта на ГЕРБ и ДПС" - това каза пред журналисти лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов след разговорите при президента за съставяне на правителство. По думите му "нашата ръка е протегната". 

Според Костадинов ситуацията е следната - или ще се създаде анти ГЕРБ-ДПС коалиция и ще се нормализира политическата система, или ще се създаде правителство на ГЕРБ и ДПС, което ще изключи тока на политическата система. По думите му в този формат, който се задава, Борисов ще е младшият партньор на Пеевски.

Разговорът на представителите на "Възраждане" в президентската институция продължи повече от час.

"Още в самото начало, когато започнахме да говорим за това, че искаме третия мандат, заявихме формулата за успеха. Когато две политически партии спорят, арбитърът е българският народ. Българските граждани са тези, когато има разминавания между вижданията, дават превес на едната или на другата гледна точка. В този случай това се решава между избори, в референдуми. За това най-добре функциониращите политически системи са тези, в които има редовно свикващи се референдуми, обиращи луфтовете и намаляващи противопоставянето", посочи Костадинов.

"Ние казваме ГЕРБ и ДПС, но не е правилно. Трябва да казваме правителство на ДПС и ГЕРБ. В този вид и формат, който ни очаква, Борисов ще е младшият партньор на Пеевски. ДПС на практика сепарира нашите региони, създава отделни анклави, в които и полицията, и прокуратурата, и съдът, и общинската власт - всичко е в техни ръце. Ако това нещо се мултиплицира на национално ниво, Бог да прости българската република", коментира още лидерът на "Възраждане".

Костадинов посочи също, че от формацията са готови на разговори с всички партии, които по време на кампанията заяви, че няма да правят правителство с ГЕРБ и ДПС. Ако няма ГЕРБ и ДПС вътре в уравнението, сядаме да говорим, посочи той.

Костадин Костадинов отново постави въпроса за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност във връзка с предстоящия избор на патриарх, което, според него, е необходимо.