"БСП за България" извади Явор Божанков и от състава на парламентарните комисии.

Божанков е освободен предсрочно като член на Комисията по конституционни въпроси и на Комисията по околната среда и водите, съобщи председателят на Народното събрание Вежди Рашидов в началото на извънредното пленарно заседание.

Той оповести решението на групата на 9 декември да изключи соцдепутата от редиците си, поради което Божанков автоматично губи местата си в двете комисии. Докато четеше решението за Божанков, пленарната зала се разшумя, а Рашидов направи забележка: "По-тихо, бе!".

Божанков беше отстранен с единодушно решение на левите депутати заради изказването си в подкрепа на изпращането на оръжие за Украйна и гласуването си "за" миналия петък, което е противоположно на позицията на групата на социалистите.

ПГ на "БСП за България" го призова да напусне и парламента, но той отказа и обяви, че остава независим депутат. През уикенда си татуира на рамото черна овца с папийонка, каквато обичайно самият той носи.

Явор Божанков не е член на БСП, а в първия му мандат като народен представител бяха разпространени негови снимки от участие на събрание на десницата заедно с Радан Кънев. От 2017 г. до сега той неизменно беше депутат от гражданската квота на левицата.

За да бъде Божанков водач на великотърновската листа на БСП, ръководството на партията през пролетта на 2021 г. се наложи над местната партийна организация и червени кметове, които държаха водачка на листата да бъде Весела Лечева. "Позитано" 20 надделя над местните социалисти и сложи изключеният сега от ПГ Божанков да бъде водач, а Лечева се отказа изобщо от участие в изборите. Впоследствие тя стана служебен министър на спорта.