Няма да напусна Народното събрание, защото не е вярно, че съм подвел избирателите, заяви пред bTV Явор Божанков, който в петък беше изключен от парламентарната група на БСП и бе призован да напусне парламента, за да освободи място за следващия от листите на социалистите. Причината за изключването му беше позиция в подкрепа на военната помощ за Украйна. Преди това той гласува и срещу друга кауза на социалистите в 48-ия парламент - връщането на хартиената бюлетина.

"Моите позиции са били такива в кампания, в предния мандат. Винаги съм казвал едно и също. Всъщност нашата група и аз лично напуснахме Народното събрание, за да въведем машинния вот. Аз лично съм водил тежки битки за този машинен вот и никога не съм

казвал обратното. Не съм влязъл в кампания и да кажа на моите избиратели: вижте сега влизам в този мандат с основен приоритет с ГЕРБ и ДПС да върнем хартиената бюлетина", коментира Божанков, който не е член на БСП, а е от гражданската квота.

Той разказа, че в петък други депутати от БСП са му предложили да не участва в гласуването за военната помощ за Украйна. "Считам, че това е исторически момент за България и искам един ден децата ми да знаят как съм гласувал", подчерта народният представител. Явор Божанков призна, че е обиден от думите на колегите му социалисти, че е неблагодарен. "Партията ми е дала много, но и аз на нея, това не е еднопосочна улица", заяви депутатът.