Изключеният от парламентарната група на БСП Явор Божанков си татуира черна овца. Това става ясно от снимки, които депутатът публикува във Facebook профила си.

Причина за светкавичното му изключване стана негово изказване и гласуване за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна, въпреки решението на Националния съвет на БСП и Общото събрание на парламентарната група да се гласува "против".

Вчера той заяви, че е казал, каквото мисли. Все още не е ясно дали той ще остане независим депутат.

Вчера Божанков заяви:

"Не мога да се съглася, че това ни въвлича във войната. Македония също изпрати. Никой не трябва да се плаши. Нашата работа, като лидери, е да водим българския народ и макар да е трудно, ние трябва да водим тях. Това е исторически момент не само за България, но и за Европа. Решението е важно и е символично и ще постави България по пътя на нашия цивилизационен избор. Русия ни обяви за неприятелска страна, без да изпращаме оръжие, без да участваме в конфликта. Няма нищо общо историческата благодарност и култура, и с факта, че Русия нападна Украйна.

Снимка: Фейсбук

И тук делението на цивилизационен свят и нецивилизационен свят е истинско - Русия, Северна Корея, диктаторски държави. От другата страна - модерни демокрации. Ще е твърде лицемерно България да иска да е част от Програмите за възстановяване и развитие, но да не е част от помощта за население, което стои на тъмно и студено, и е подложен на системна агресия. Жени и деца на минусови температури са подложени на системен тормоз, терор и геноцид от Руската федерация. Този дебат се води само тук. Оттук на Запад и в свободния демократичен свят такъв дебат няма. Никой няма съмнение коя страна е права и коя не е права.

Нормално е много българи да бъдат объркани. Президентът каза, че Русия ще спечели тази война. Източници на руска пропаганда и дезинформация, много сайтове казват същото, но 9 месеца това не е тъй очевидно. Когато човек пътува и се среща с други свои колеги от други западни страни, това също не е така очевидно. И такава тема там наистина няма.

Без да съм експерт в тази тема, се съгласявам с тази теза - след време ще ни съдят за това, какво сме казали и как сме гласували. Аз съм абсолютно убеден в своята позиция. С ясно съзнание какви последствия може да има тя за мен, как може да се разчете, но съм убеден в едно, искам да го кажа от тази трибуна, да остане в стенограмите. И ще дойде ден, в който ще разговаряме кой е бил прав. Ще се носи отговорност. И аз мога да ви кажа едно - Русия няма да спечели тази война".