Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че социалистите са внесли писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева с искане да свика извънредно заседание на парламента.

БСП настоява депутатите да отменят забраната за строежа на АЕЦ „Белене“ и да бъдат отменени санкциите срещу Русия, наложени от ЕС.

Сега е моментът от действията на Борисов, мнозинството, от решението на Цачева, да се види наистина ли имат намерение да възобновят диалога и отношенията с Русия и дадат правни гаранции или просто имитират нещата заради президентската кампания и печеленето на доверието на българите, каза Нинова.

Тя посочи, че Народното събрание може да се свиква извънредно по инициатива на председателя, но ако тя не направи това, БСП ще се опита да събере необходимия брой подписи за свикването му.

В изявление на председателя на парламента Цецка Цачева от тази сутрин, последвало съобщението на Нинова, се казва, че до момента не е постъпвало искане за свикване на извънредно пленарно заседание.

Заседание на Народното събрание, когато то е във ваканция, се свиква от председателя на парламента при реализиране на някоя от следните хипотези: по негова инициатива - каквато към момента няма; или по искане на една пета от народните представители, припомня Цачева.

Отправяне на искане от народни представители до председателя на Народното събрание да упражни правото си и по своя инициатива да свика заседание на парламента не е предвидено като процедура нито в Конституцията на Република България, нито в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, обяснява Цачева.

БСП са в безизходица и затова отново вадят темата "Белене", каза днес във Варна народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова. Според нея поведението на червената партия подсказва, че там не се познават добре нито Конституцията, нито правилника за работа на парламента, нито закона за енергетиката.

Писмото, изпратено от БСП до председателя на НС, е просто обръщение към г-жа Цецка Цачева, посочи Атанасова.

Тя призова лидера на БСП Корнелия Нинова да не се опитва да тълкува думите на премиера Бойко Борисов и президента на Русия Владимир Путин и да не пише псевдописма. Атанасова каза още, че на 31 август, когато парламентът започне работа, писмото на БСП ще бъде разпределено до ресорните комисии и ще бъде взето решение дали изобщо ще стигне до пленарната зала.

Експерти твърдят, че проектът АЕЦ "Белене" не е замразен, а временно спрян и е дадена възможност на Български енергиен холдинг да даде други варианти за неговото развитие. Според тях няма нужда от решение на НС, за да се работи по проекта.

Проектът бе реанимиран през последния месец, след като "Росатом" осъди България да плати 550 млн. евро за оборудване за АЕЦ "Белене" и 330 хил. лв. лихви на ден.

Вчера министър Теменужка Петкова покани на преговори работна група от експерти от "Росатом", за да бъде решен проблемът.

Създаването на работна група бе договорено след посещението на Петкова в Русия и в личен телефонен разговор между премиера Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин.


КРЪСТОСАН ОГЪН: Да се свиква ли извънредно НС заради АЕЦ "Белене"