Над 1700 общински съветници и над 100 кмета, от които 16-18 на областни градове, очаква да спечели партия ГЕРБ на предстоящите местни избори. Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов призова за подкрепа в местните избори симпатизантите и на други водещи партии.
 
"Не очаквайте от нас да чуете някакво противопоставяне с когото и да било. Не очаквайте от нас да кажем и да призовем нашите политически опоненти за една подкрепа. И в тази връзка аз не мога да кажа в момента защо да не приемем една подкрепа от симпатизантите и членовете на БСП, от сипматизантите и членовете на всичките партии, които формират Реформаторския блок, от симпатизантите и членовете дори на ДПС, на всички тези национално-патриотични формации, които имаме в последните няколко години", коментира Цветанов.

Във Варна Цветанов представи кандидатите за кметове на партията за града и областта, сред тях петима са досегашни кметове - Иван Портних - Варна, Атанас Стоилов - Аксаково, Емануил Манолов - Аврен, Анастас Трендафилов - Бяла и Димитър Димитров - Ветрино.

Новите кандидати на ГЕРБ за кметските постове са Деян Иванов - за Белослав, Тошко Янев - за Вълчи дол, Николай Христов - за Дългопол, Данаил Йорданов - за Суворово, Красимира Анастасова - за Долни чифлик, Диана Агностева - за Провадия и Свилен Шитов - за Девня.

В Русе ГЕРБ ще издигне за нов мандат сегашния кмет Пламен Стоилов.

БСП утвърди основни кметски кандидати

Националният съвет на БСП утвърди 84 от досега номинираните кандидати за кметове, предаде БТА.

Областните центрове, в които са утвърдени кандидати, са Благоевград - Милан Богдански, Бургас - Евгений Мосинов, Велико Търново - Валентин Ламбев, Ловеч - Минчо Казанджиев, Монтана - Камелия Трифонова, Перник - Ерик Рангелов, Русе - Божидар Йотов, Сливен - Кольо Милев, Смолян - Стефан Сабрутев, София - Михаил Мирчев, Стара Загора - Стефан Шишков и Шумен - Красимир Костов.

Във Варна предстои градска конференция на 29 юли, а в Пловдив - на 29 август.

Председателят на БСП Михаил Миков посочи, че за партията е от значение политическата платформа на кандидатите, които участват в изборите. Не става въпрос само за спечелване, а за прокарване на лява политика, подчерта той.