Те пристигнали в белгийската столица, придружени от телевизионен екип на партийната телевизия "Алфа", но не успели да влязат в Европарламента, тъй като нито един евродепутат не се съгласил да се срещне с тях, пише още EurActiv.

Официалната причина за пребиваването на "Атака" в Брюксел е протест срещу германския евродепутат Дорис Пак, която неотдавна ги нарече "расистка и националистическа партия", и от която искат извинение.

Говорител на Ханес Свобода - лидер на групата на социалистите и демократите (ПЕС), e заявил пред EurActiv, че след като са отказали да се срещнат с тях, те странно защо ги помолили да им уредят среща с Европейската народна партия (ЕНП).

През юли в София Свобода заяви, че правителството у нас трябва да се разграничи от всякакви действия на "Атака".

Български дипломати разкрили, че също са получили искане от "Атака" да им организират срещи с официални представители в Брюксел, но са ги отклонили като "недопустими".
"Атака" не може да използва помощ дори от двамата евродепутати, които през 2009 г. бяха избрани с нейната листа - Слави Бинев и Димитър Стоянов, защото и с двамата Волен Сидеров е в лоши отношения, след като напуснаха партията, отбелязва EurActiv.

Изданието коментира, че според анализатори истинската причина за "турнето" на "Атака" в Брюксел е политическа ситуация в България. В материала се разказва за вота на недоверие към кабинета, който ГЕРБ (член на ЕНП - б.р.) поискаха, и това, че може би националистите не са участвали, за да не ги обвиняват, че подкрепят правителството.

"Атака" вчера обявиха, че са внесли в централата на ЕНП сигнал срещу Дорис Пак и плана "Сидеров", от който да стане ясно дали партията е расистка и ксенофобска, или защитава националните интереси.

От ЕНП обаче ги посрещнаха със заключени врати, въпреки че вътре имаше хора. По-рано техни представители казаха, че нямат уговорена среща с "Атака" и че всеки, който иска, може да пусне сигнал в пощенската кутия пред сградата, което в крайна сметка се наложи да направи Десислав Чуколов.

Резерви в София?

В същото време Mediapool.bg съобщи, че четирима депутати на "Атака" все пак са останали в София като "отряд за бързо реагиране".Това били Димитър Аврамов, Маргарита Николова, проф. Станислав Станилов и Явор Нотев. Целта била в случай на нужда "Атака" да може да подсигури необходимия кворум. 

Със сигурност в София е Венцислав Лаков, който следобяд коментира пред журналисти, че с колегите му още не са обсъдили позицията си по вота на недоверие.

"Доколкото разбрах, е внесен втори вот. Трябва да видим има ли разлика между първите и вторите мотиви, дали е законно. Рано е да се дават оценки за Министерството на инвестиционното проектиране, не е започнало работа. Краен негативизъм e да кажем, че не бива да го има, или краен позитивизъм - ”да, прекрасно е”, коментира той.

На въпрос каква е позицията им по повод исканата от ГЕРБ оставка на парламентарния шеф Михаил Миков, Лаков заяви, че не вижда никакво основание, при положение, че една партия "разиграва целия парламент, а и общество с неадекватното си поведение”.