77-годишният Луис Инасио Лула да Силва положи днес клетва като президент на Бразилия, произнасяйки реч, в която отправи тежки обвинения срещу крайно десния бивш лидер Жаир Болсонаро и обеща драстична промяна на курса, за да спаси страната, която е измъчвана от глад, бедност и расизъм, съобщи Ройтерс.

Лула да Силва е единственият държавен глава на главата, управляващ страната с трети мандат. Церемонията се проведе при засилени мерки за сигурност заради опасения, че привържениците на Болсонаро може да се опитат да я провалят.

Ветеранът от левицата, който беше президент по време на два последователни мандата от 2003 до 2010 г., победи през октомври досегашния президент и представител на крайната десница Жаир Болсонаро. По този начин Бразилия прави политически завой наляво, отбелязва Ройтерс.

Болсонаро, който в петък отпътува от Бразилия за САЩ след като отказа да признае поражението си, отправи необосновани твърдения за изборни слабости, с което предизвика бурно движение на отричащите изборните резултати.

В речта си пред Конгреса, след като официално пое управлението на най-голямата държава в Латинска Америка, Лула да Силва заяви, че демокрацията е истинският победител на президентския вот през октомври, когато той отстрани Болсонаро при най-напрегнатите избори от едно поколение насам.

"Демокрацията беше големият победител на тези избори, преодолявайки... най-бруталните заплахи за свободата на гласуване и най-отвратителната кампания на лъжи и омраза, замислена с цел манипулиране и злепоставяне на избирателите", заяви Лула пред депутатите.

Той отправи прикрита заплаха към Болсонаро, който сега е изправен пред нарастваща вероятност да се изправи пред правосъдието за антидемократичната си реторика и за справянето с пандемията, след като вече няма имунитет като държавен глава.

 "Ние не носим никакъв дух на отмъщение срещу тези, които се опитаха да подчинят нацията на своите лични и идеологически проекти, но ще гарантираме върховенството на закона", заяви Лула, без да споменава директно името на своя предшественик. "Онези, които сгрешиха, ще отговарят за грешките си."

Президентът също така обвини администрацията на Болсонаро, че е извършила "геноцид", като не е реагирала правилно на пандемията от КОВИД-19, която уби повече от 680 000 бразилци.

"Отговорностите за този геноцид трябва да бъдат разследвани и не трябва да останат ненаказани", каза той.

Плановете на Лула за управление бяха в ярък контраст с четиригодишното президентство на Болсонаро, което се характеризираше с отстъпление от защитата на околната среда в дъждовните гори на Амазония, по-свободни закони за оръжията и по-слаба защита на коренното население и малцинствата.

Лула заяви, че иска да превърне Бразилия, която е една от водещите в света страни производители на храни, в екологична суперсила. Той засили ангажимента си да сложи край на обезлесяването на Амазония, което достигна до 15-годишен връх по време на управлението на Болсонаро, като същевременно привлече коренното население, което за да помогне за опазването на горите.

Новият президент на Бразилия заяви, че ще отмени десетки решения на Болсонаро за разхлабване на законите за огнестрелните оръжия, които предизвикаха рязко увеличение на броя на притежателите на оръжие.

"Бразилия не иска повече оръжия, тя иска мир и сигурност за своя народ", каза Лула да Силва.

Зашеметяващо завръщане на Лула

В паузата между края на втория и началото на третия си мандат Лула да Силва прекара година и половина в затвора по присъди за корупция, които по-късно бяха отменени. В предишните си години като президент на Работническата партия от 2003 до 2010 г. бившият синдикален лидер измъкна милиони бразилци от бедността по време на стоковия бум, който подкрепи икономиката. Сега той е изправен пред обезсърчителното предизвикателство да подобри стагниращата икономика на Бразилия, като същевременно обедини страната, която стана болезнено поляризирана по време на управлението на Болсонаро.

От Лула се очаква много. Той ще има трудната мисия да възстанови нормалността и предсказуемостта в Бразилия и най-вече бързо да постигне резултати, които подобряват качеството на живот на хората", коментира Креомар де Соуза, директор на консултантската компания Dharma Political Risk.

Снимка: Getty Images

Море от поддръжници на Лула се събраха пред Конгреса рано сутринта в неделя, облечени в червения цвят на неговата Работническа партия. Те пътуваха, за да видят своя лидер, полагащ клетва - но също и за празненството.

Снимка: Getty Images

Повече от 60 изпълнители - включително легендата на самбата Мартиньо да Вила - ще излязат на две гигантски сцени, украсени с националния флаг, като част от музикален фестивал, наречен "Lulapalooza".

"Любовта победи омразата", гласеше един транспарант, носен от мъж, облечен като Лула - заедно с президентски пояс. "Бразилия имаше нужда от тази промяна, от тази трансформация", каза друга поддръжничка на бъдещия лидер, докато се редеше на опашката за празненствата в неделя. Джулиана Барето, която е от родния щат на Лула Пернамбуко, каза пред BBC, че нейната страна е била "бедствие" преди.

Снимка: Getty Images

Лула и бъдещият вицепрезидент Джералдо Алкмин дефилираха през града на открит кабриолет, преди да продължат към Сената - в началото на официалната церемония по встъпването в длъжност.

Снимка: Getty Images

Мъжете прекараха последните дни в избор на своя кабинет и назначаване на поддръжници в ключови държавни предприятия. При забележима промяна в политиката от страна на администрацията на Болсонаро, Марина Силва - един от най-известните бразилски активисти за климата - беше преназначена да оглави министерството на околната среда и климата. От нея се очаква да изпълни обещанието на Лула да постигне "нулево обезлесяване" в Амазонка до 2030 г.

Над 300 000 души се събраха в центъра на бразилската столицата, за да проследят на живо полагането на клетвата на новия президент.

Властите разположиха 10 хил. полицаи и войници, за да подсилят сигурността по време на тържествата по встъпване в длъжност на Лула да Силва, заради опасения, че привържениците на загубилия изборите през октомври досегашен президент Жаир Болсонаро ще предизвикат насилие. Неговите поддръжници протестираха два месеца, твърдейки, че изборите са били откраднати и призоваха за военен преврат.

В навечерието на Коледа поддръжник на Болсонаро беше арестуван за направата на бомба, която беше открита на камион, натоварен с авиационно гориво на входа на летището в столицата Бразилия, и призна, че се е опитвал да посее хаос, за да провокира военна намеса. На днешните тържества всички участници са претърсвани за бутилки, кутии, флагове или пистолети-играчки. Носенето на огнестрелно оръжие от цивилни също беше временно забранено.

Организаторите съобщиха, че делегации от 50 нации и 19 държавни и правителствени ръководители, включително кралят на Испания, са потвърдили присъствието си.

В петък, преди да отлети за Флорида, Болсонаро произнесе сълзливо обръщение, в което осъди заговора за бомба на Бъдни вечер като "терористичен акт", но похвали поддръжниците си, които лагеруваха пред армейските казарми в цялата страна, призовавайки за преврат.

"Бразилия се завърна на международната сцена"

В свое изказване по време на посещението си в Бразилия по случай церемонията по встъпване в длъжност на бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер каза, че Бразилия е възстановила своя статут на международен играч, както по икономическите въпроси, така и по климатичните, предаде ДПА.

"Добре е да се знае, че Бразилия се завърна на международната сцена", заяви днес Щайнмайер, малко преди началото на церемонията по встъпване в длъжност на Лула.

"Ние се нуждаем от Бразилия", каза германският президент в отговор на въпрос защо Германия се интересува от успеха на Лула. "Ние се нуждаем от бразилско политическо ръководство, което ще играе роля не само в икономическото сътрудничество, но и в защитата на световния климат", добави той. Щайнмайер каза, че е щастлив да види, че Лула е готов да играе точно тази роля в Бразилия и отбеляза, че се надява международното сътрудничество да не идва единствено от страна на Германия.

Очаква се Германия да започне с първоначално дарение на стойност 35 милиона евро за "Амазонския фонд" за защита на дъждовната гора. Тези средства бяха замразени през мандата на дясното правителство на президента Жаир Болсонаро.

"За нас е от значение да запазим зелените дробове на Земята - Амазонската дъждовна гора", каза още Щайнмайер. Германският президент се срещна с левия политик Лула снощи, малко преди да пристигне в столицата Бразилия. "След като разговаряхме, останах с впечатлението, че можем да сме уверени в развитието на търговските връзки между Южна Америка и Европа", добави той.

По думите на германския президент Лула е дал ясно да се разбере, че той ще отмени решението на Болсонаро по въпроса за търговското споразумение на ЕС със страните от Южна Америка и ще се включи в преговорите.