Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание - тази на "Продължаваме промяната".

Мандата получи номинираният за премиер от ПП - акад. Николай Денков, придружаван от председателя на ПГ на ПП Андрей Гюров и двамата съпредседатели на партията Асен Василев и Кирил Петков. 

Кандидатът за министър-председател има 7 дни, след което трябва да предложи проектосъстав на правителство, ако мандатът е изпълнен, или да върне папката на Румен Радев.

"Получавате този проучвателен мандат в първия работен ден на новата година, когато гледаме с надежда и очакване за повече разум, диалог и разбирателство, за единение около важните за страната ни приоритети", заяви Румен Радев, след като Андрей Гюров официално го уведоми, че партията е номинирала акад. Денков за министър-председател.

Снимки от събитието на "Дондуков" 2 вижте ТУК >

"Приемам от името на ПП този втори мандат с ясното съзнание, че задачата е изключително трудна, много хора даже казват, че е невъзможна", призна Николай Денков. "Въпреки това ние сме убедени, че трябва да направим всичко, което е необходимо, за да съставим правителство през настоящия период", добави той.

Бившият просветен министър от служебния кабинет на президента отчете, че са натрупани много проблеми, забавени са реформи и имаме нужда от правителство, "което да обединява хората и да решава техните проблеми".

И информира държавния глава за декларацията, която ПП ще внесе за гласуване в НС като проекторешение, от чието приемане зависи и дали партията изобщо ще предложи персонален състав на кабинет.

"Затова променихме подхода за подготовка на реализацията на този мандат. Използвахме празничните дни, за да дефинираме четири национални цели, които смятаме, че обединяват хората и политически формации, които те представляват и да направим списък от дейности, които, ако изпълним през 2023 г., ще се приближим към изпълнението на тези национални цели и ще върнем вярата на хората, че политиците работят за тях. В обсъждането на тези цели се включиха три формации - "Демократична Бъглгария", "БСП за България" и "Български възход", много се надявам, че и другите политически сили ще се включат в този процес, защото имаме нужда от това", допълни още кандидатът за премиер на ПП.

"Ако този проект на декларация получи подкрепа от мнозинството, ще върнем мандата със със списък с министри. Ако не получи - ще върнем мандата неизпълнен. Надявам се, че следващите дни ще бъдат изпълнени с разум. Предоставям Ви копие от тази декларация", каза Денков на президента и му връчи копие от декларацията. Той изтъкна, че в нея са изведени четири приоритета, но не е била подкрепена от всички партии в Народното събрание.

Снимка: Булфото

По-късно днес "Продължаваме промяната" канят парламентарните групи да изчистят крайния текст на тези приоритети и задачи, да го оформят като програмна декларация с очакванията на 5 януари тя да бъде включена за гласуване в пленарна зала. Ако тази декларация не бъде приета от парламента, от "Продължаваме промяната" ще върнат мандата за съставяне на кабинет.

От БСП пък анонсираха, че ще обсъждат въпроса за подкрепа на декларацията на съвместно заседание на Изпълнителното бюро на партията и парламентарната група.

Снимка: Булфото