Върховният изборен съд в Бразилия обяви левия Лула да Силва за следващия президент на страната с получени 50,9 процента от гласовете срещу 49,1 процента за крайнодесния настоящ президент Жаир Болсонаро, съобщава БТА. Встъпването в длъжност на 77-годишния президент от периода 2003-2010 г. е насрочено за 1 януари. 

В реч след балотажа той заяви, че ще обедини страната и ще гарантира, че бразилците "ще оставят оръжията, които никога не трябваше да вземат в ръка".

Засега Болсонаро не е коментирал изборните резултати, но през последната година открито говореше за възможността да не ги признае, защото според него бразилската избирателна система е уязвима за измами.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

"Ще управлявам за 215 милиона бразилци, а не само за тези, които гласуваха за мен", каза новоизбраният президент Лула да Силва и допълни: "Няма две Бразилии. Ние сме една страна, един народ, една велика нация".

Той призова за международно сътрудничество в опазването на екваториалната гора в Амазония, както и за осигуряването на по-справедлива международна търговия. По време на кампанията си обеща завръщане към водения от държавата икономически растеж и социални политики, а също така да превърне Бразилия в лидер в глобалните разговори за климата.

Снимка: БТА/АП

Изборът му консолидира нова "розова вълна" в Латинска Америка след победата на левицата на изборите в Колумбия и Чили, отзвук от политическата промяна в региона преди две десетилетия, която го изведе на световната сцена за първи път, коментира Ройтерс.

Снимка: БТА/АП

Лула да Силва беше поздравен за победата от редица лидери като президента на САЩ Джо Байдън, френския президент Еманюел Макрон, президента на Аржентина Алберто Фернандес, от върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, а също от Мексико, Куба, Никарагуа, Хондурас, Еквадор и др., предадоха световните агенции.

Снимка: БТА/АП