Привърженици на крайнодесния бразилски президент Жаир Болсонаро се опитаха днес да щурмуват централата на федералната полиция в столицата на страната в деня, когато изборната победа на лидера на левицата Луиз Инасио Лула да Силва бе официално потвърдена, предаде Ройтерс.

Очевидци на Ройтерс видяха привърженици на Болсонаро, много от които с традиционните си жълти национални футболни фланелки или загърнати в бразилски знамена, да влизат в сблъсъци с полицейски служители пред централата на федералната полиция.

Снимка: AP/БТА

Полицията използва шокови гранати и сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата. Привърженици на Болсонаро подпалиха автобуси и автомобили в района, добавя БТА.

Снимка: AP/БТА

Този изблик на насилие идва, след като привърженик на Болсонаро беше задържан за предполагаемо организиране на "антидемократични действия", съпроводени с насилие, според съдията, който разпореди ареста.

Вижте всички снимки ТУК>>>

По-рано днес Федералният избирателен съд официално обяви Лула да Силва за победител на президентските избори. След месеци на необосновани твърдения, че бразилската избирателна система е уязвима за измами Болсонаро нито призна поражението си, нито официално блокира предаването на властта на Лула да Силва.

Лула да Силва

Снимка: AP/БТА

Някои от най-ревностните привърженици на Болсонаро обаче блокираха магистрали в израз на протест и изградиха палаткови лагери пред военни поделения, призовавайки за военен преврат, който да осуети встъпването на Лула да Силва в длъжност.

Снимка: AP/БТА

Стотици привърженици на Болсонаро се събраха пред президентството снощи с плакати, призоваващи за "интервенция на военните". Президентът се присъедини към тях за обща молитва, но не произнесе реч пред множеството.