След особено интересната откъм национални избори 2022 година, настоящата 2023 година се очертава също толкова любопитна, съобщава БТА.

По чисто стечение на обстоятелствата през 2023 г. ще има парламентарни избори във Финландия (през април) и Естония (през март), а се очаква за края на годината да бъдат насрочени и парламентарни избори в Нова Зеландия. Така трите млади премиерки Сана Марин, Кая Калас и Джасинда Ардърн ще трябва да покажат през тази година дали са способни да затвърдят позицията си. Младостта на трите дами, както и това, че те съчетават премиерството с майчинството породи доста коментари през годините по техен адрес. Под лупа се гледаха модните им предпочитания, поведението им извън работния кабинет, семейният им живот. Отскоро към клуба на младите майки премиерки се присъедини и италианката Джорджа Мелони, която още в първите дни на власт бе разкритикувана за това как съчетава премиерските функции с ролята на майка. В Дания друга млада премиерка - Мете Фредериксен - през 2022 г. спечели предсрочните парламентарни избори и застана начело на широка коалиция.

В Европа иначе през 2023 г. важни избори има в източно и централноевропейски държави, след особено интензивните изборни обрати през 2022 г. във Франция (Еманюел Макрон запази президентския пост, но изгуби абсолютното парламентарно мнозинство), в Италия (Серджо Матарела бе преизбран за президент, а правителството се озова в ръцете на десницата, начело с крайнодесните) и в Швеция (социалдемократите отстъпиха властта на "Умерените" десноцентристи) и след бурната откъм смяна на премиери година във Великобритания (трима премиери за една година).

На 13 и 14 януари ще се гласува за нов президент на Чехия. Съседната Словакия в края на миналата година се оказа в политическа криза и тази година вероятно ще отиде на предсрочен парламентарен вот. В Полша ще има парламентарни избори през ноември. Парламентарен вот би трябвало да има и в Украйна през есента, но как ще се произведе той в условията на война, все още не е ясно.

Голямо изборно оживление тази година ще има на Балканите, където ще се гласува на парламентарни избори в Гърция, на парламентарни и на особено важни президентски избори в Турция (18 юни), на президентски избори в Черна гора (април) и на президентски избори в Кипър (5 февруари). От тази богата палитра от гласувания с най-голям интерес ще се следят изборите в Турция, където редица опозиционни партии ще се опитат да отправят заедно предизвикателство срещу управляващите на президента Реджеп Тайип Ердоган. Интересът от развоя на вота в съседна Гърция също не е малък.

В Западна Европа, след поредица от избори през пролетта (на 28 май) в редица испански автономни области, които ще покажат какви са предизборните нагласи, би трябвало в късната есен да се гласува за нов парламент на Испания.

В Швейцария и Люксембург през октомври ще има съответно федерални и общи избори.

В Германия, в която неотдавна "светофарната коалиция" на канцлера Олаф Шолц направи анализ на първата си година на власт след края на "Ерата Меркел", ще има четири провинциални вота през настоящата година. Най-късно през февруари трябва да се повторят изборите за провинциален парламент на Берлин, резултатите от които бяха анулирани от Берлинския конституционен съд заради редица нередности. В страната ще се гласува още и през май за провинциален парламент в Бремен, и през октомври за провинциални парламенти в Бавария и Хесен.

На двата американски континента 2022 г. се следеше с повишено внимание заради междинните избори в САЩ и общите избори в Бразилия. В САЩ демократите запазиха контрола върху Сената, а републиканците не успяха да предизвикат мощна "червена вълна" в Камарата на представителите на Конгреса през ноември. Тази година в страната ще се гласува на 7 ноември за губернатори на Кентъки, Луизиана и Мисисипи, а в редица щати ще има и местни избори. Но вниманието на всички ще е фокусирано още от тази година върху 2024 г., когато са следващите президентски избори. Бившият президент Доналд Тръмп вече обяви, че ще се включи в надпреварата за президентската номинация на републиканците. Очаква се в началото на настоящата година настоящият президент, демократът Джо Байдън също да обяви намеренията си.

В Южна Америка, след като левичарят Луиз Инасио Лула да Силва победи през есента крайнодесния президент Жаир Болсонаро и днес официално встъпва в длъжност в Бразилия като държавен глава, сега интересът се насочва към съседна Аржентина. Там през октомври ще се гласува на общи избори (президент, парламент, губернатори, местни власти). Президентът Алберто Фернандес има право да се кандидатира за втори мандат.

Парламентарни избори ще има през пролетта в Куба и в Парагвай. Със засилено внимание се следи и как ще се развият нещата в Перу, където президентът Педро Кастильо бе отстранен в края на 2022 г. от поста си от парламента след политическа криза и опит от негова страна да разпусне парламента.

В Африка ще се гласува тази година на общи избори в Нигерия (25 февруари). Общи избори ще има и в Зимбабве, Сиера Леоне, Габон, Демократична република Конго. Парламентарни избори ще има в Гвинея-Бисау.

В Азия, след поредните предсрочни избори в Израел, върнали на власт израелският рекордьор по премиерстване Бенямин Нетаняху, тази година ще има общи избори в Пакистан, Тайланд, Камбоджа, Бангладеш. Очаква ще през лятото да има и избори в Мианма, където преди две години бе извършен преврат, а тогавашната лидерка Аун Сан Су Чжи бе обвинена и осъдена по няколко дела, за които тя казва, че са били политически мотивирани.

В Индия ще се гласува за Държавен съвет, горната камара на националния парламент, но този вот е непряк. Ще има и гласувания за законодателни събрания на девет индийски щата, както и за местни органи на властта, които ще бъдат прелюдия към изборите за долната камара (Народната палата) на националния парламент през 2024 г.

В Океания, освен парламентарните избори в Нова Зеландия, през 2023 г. в съседна Австралия, в която миналата година на изборите властта се озова в ръцете на австралийските лейбъристи, тази година ще се гласува за парламент на щата Нов Южен Уелс.

Дали България, в която поредните парламентарни избори бяха произведени на 2 октомври, ще се присъедини отново към този списък от избори през 2023 г., ще стане известно най-вероятно още тази зима.