Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов пред "Сега".

На дебати в Европарламента преди дни от Европейската народна партия яростно критикуваха БСП и ДПС за това, че разчитат на подкрепата на "Атака". От своя страна лидерът на социалистите в ЕП Ханес Свобода призова българското правителство да се разграничи от всякакви действия на "Атака".

Вчера Свобода апелира Борисов да върне ГЕРБ в парламента, тъй като "бойкотирането на Народното събрание демонстрира липса на ангажираност към демокрацията".

Бойко Борисов опроверга слуховете, че текат преговори с БСП за връщането на ГЕРБ в парламента.

"До този момент никой не е разговарял с нас", отсече той. И обясни, че за тази работа, както в любовта, трябват най-малко двама.

"Когато някакви си правят тройка, човек изпада в неудобна ситуация да ходи да се бута при тях, особено когато няма ред", обясни бившият премиер. Но не пожела да коментира дали би приел покана за разговори с БСП.

"Парламент, който живее под непрекъсната обсада и в който се разхождат безпрепятствено въоръжени щурмоваци, е всичко друго, но не и парламент", коментира Борисов с намек към Волен Сидеров, който преди дни влезе в сградата с пистолет.

Експремиерът припомни, че напускането на ГЕРБ е протест тъкмо срещу толерираната агресия на националистите от "Атака".

"Първо, някой трябва да ми гарантира, че никой няма да стреля по нас. Как иначе да предпазя депутатите си от побоища и саморазправа от страна на въоръжените шпицкоманди, маскирани като партия "Атака". Айде, аз имам бронежилетка, но как да осигуря защита на цялата група?", запита той.

Според Борисов и за Брюксел е необяснимо как може въоръжени мутри да се разхождат из кулоарите на българския парламент, да заплашват журналисти и да посягат на полицаи.

Депутатът от ГЕРБ Ивайло Московски вече каза, че ако партията му е била в пленарна зала, досега да се е стигнало до сблъсъци с депутати от "Атака". Преди месец той и Сидеров почти стигнаха до физическа разправа в парламента.