Безотговорното отношение към една институция като националния омбудсман не може да позволи на който и да е дясномислещ човек да разпознае този инструмент на промяната в лицето на Мая Манолова.

Това коментира в изборното студио на БНТ за местните избори политологът Антоний Гълъбов, според когото е време най-после да се сложи край на цялата тази мистерия с десните, които подкрепяли Манолова. Няма десен човек, който подкрепя безотговорното отношение, бягството от институцията на омбудсмана, каза Гълъбов.

За София можем да си отдъхнем, че ни се размина нещо много неприятно, което досега не ни се беше стоварвало с чак такава голяма сила - бих го нарекъл един "популистки преврат", заяви политическият коментатор Иван Стамболов-Сула.

Според журналиста Константин Вълков лоша шега на Мая Манолова е изиграло не само това, че тя е дискредитирала институцията омбудсман, а че е дискредитирала институцията кмет на София. Тя беше най-малко подготвеният кандидат в тази битка категорично, коментира Вълков. Според него Манолова е заложила на популизма и на всеки конкретен въпрос е отговаряла - "хората ще ми предложат". Така че в някакъв смисъл този резултат е бил очакван, макар и неочаквано висок, според Константин Вълков.

Социологът Стефан Георгиев акцентира върху ниската избирателна активност и добави, че ако тя падне до около 400 000 отишли до урните днес, грубата сметка показва, че Йорданка Фандъкова ще бъде избрана с гласовете на около 200 000 софиянци. В този смисъл представителството е ниско, коментира Георгиев.