Имаме една рамка, която ни е гласувал парламентът - 1,8 млрд. лв. Той ни е гласувал и възможност да се отклоним леко. Смятам, че може да се отклоним в рамките на разумното и изгодното за България - около 2 млрд. лв. Това заяви военният министър Красимир Каракачанов по повод новината, че американският Конгрес е одобрил финансова рамка от 1,6 млрд. долара за придобиване на 8 многоцелеви изтребителя F-16 Блок 70 от България, цитиран от bTV.

Стойността на одобрената сделка е 2,9 млрд. лв. по днешния курс на долара. Пакетът включва стойността на осемте самолета с пълен комплект въоръжение "въздух-въздух" и "въздух-повърхност", всички допълнителни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи.

Каракачанов уточни, че тази цена от 1,6 милиарда долара е таван и ще се преговаря за намаляването ѝ.

"Това е горна граница и означава, че общият сбор на самолетите и въоръжението за тях не може да надхвърля тази сума. Поне аз ще се старая да постигна сума от 1-1,1 млрд. долара, която към този момент ми изглежда реалистична", поясни Каракачанов.

Схемата за плащане според България трябва да е разсрочена, а САЩ иска еднократно плащане. След изтичане на двуседмичния срок и получаване на проекта на договор преговорният процес ще продължи.