Американското законодателство изисква изпълнителната власт да уведоми Конгреса за потенциална продажба на въоръжениe на съюзници в НАТО, стойността на което надхвърля 50 милиона долара. Планираната от България придобивка на осем изтребителя F-16 попада в тази категория.

Това се казва в изявление на посолството на САЩ във връзка с нотификацията до Конгреса за продажбата на F-16, в което се пояснява, че вчерашната нотификация до Конгреса е "рутинна процедура" и че посолството не очаква възражение от негова страна.

Ето какво още се казва в изявлението:

  • "Нотификациите са въпрос на обществено достояние. Важно е да се отбележи, че цената, цитирана във формалната нотификация до Конгреса, не е окончателната цена на програмата.
  • Държавният департамент и Министерството на отбраната на САЩ дават възможност за горна граница във всички нотификации, в случай че чуждестранните партньори разширят обхвата на програмата извън първоначално заявеното. Това избягва необходимостта от промени в нотификацията до Конгреса и намалява времето, необходимо за приключване на чуждестранна военна продажба.
  • Нотификацията за продажбата на F-16 на България включва като цена на програмата 1,6 милиарда долара, но това не е крайната цена. Действителните окончателни разходи на програмата ще се основават на окончателните български изисквания.
  • Нотификацията, изпратена до Конгреса, е само една стъпка в процеса за чуждестранни военни продажби. След като процесът по уведомяване приключи, Министерството на отбраната на САЩ ще предостави предложение за сключване на сделка. На този етап ще започнат окончателни преговори и българското правителство може да преразгледа или предефинира изискванията, преди да се стигне до крайната цена."

В 16.15 ч. вашингтонско време (23.15 ч. българско време) вчера на сайта на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ бе публикувано съобщение, в което се посочва, че Конгресът на САЩ е дал разрешение България да получи възможност за закупуване на цялостен пакет за 8 многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок-70 на стойност 1,6 млрд. долара, съобщава пресслужбата на министерството на отбраната на България.

По този повод министърът на отбраната Красимир Каракачанов напомни днес, че парламентът е гласувал "една рамка... - 1,8 млрд. лв. Той ни е гласувал и възможност да се отклоним леко. Смятам, че може да се отклоним в рамките на разумното и изгодното за България - около 2 млрд. лв.", отбеляза министърът.