"Цената за самолетите F-16, за които се водят преговори между България и САЩ, ще бъде значително по-ниска от тавана от 1,6 милиарда долара, който американският Конгрес гласува. Когато се преговаря за военна продажба, е необходимо разрешение от Конгреса, като се посочи възможно най-високата сума, която да бъде таван на сделката, за да не се налага повторно гласуване", това заяви американският посланик у нас Ерик Рубин пред журналисти при обявяването новия етап от кампанията "Силата е в теб", съобщи Дарик радио.

Така той коментира решението на Конгреса на САЩ да одобри сделка за изтребителите с България, като одобрената сума (според сегашния курс долара около 2.9 млрд. лв. - б.р.) е за закупуване на осем многоцелеви изтребителя F-16C/D Block 70/72, оборудвани с пълен комплект въоръжение за поразяване на въздушни и наземни цели, всички допълнителни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи.

"Важно е да се знае, че предложението на САЩ е всеобхватно и включва всичко необходимо - от въоръжение до обучение и инфраструктура", подчерта дипломатът.

По думите му румънската страна е много доволна от закупените изтребители и може би планира нова покупка на F-16.

"Когато преговаряме за военна продажба, трябва да имаме разрешение от Конгреса. Това, което правим, е да уведомим Конгреса за максимално възможната цена, тъй като трябва да поставим таван, без да се налага да се обръщаме втори път към законодателите и да кажем: "Извинете, но ни трябва по-висок таван". Така че сумата от 1.6 млрд. долара, която беше обявена, е максималният таван за продажбата. Това не е цената. Уверен съм, че цената ще бъде значително по-ниска. Когато уведомяваме Конгреса обаче, казваме възможно най-високата сума. Той дава оторизация и след това преговорите продължават в тази рамка. Това правим в момента. Един от най-важните фактори за това решение, според мен, е фактът, че всички български съседи, които са в НАТО, летят с F-16. Ако България избере да направи тази сделка, ще се присъедини към тази група и ще има сектор на НАТО в региона, в който всички самолети ще са F-16", каза още Рубин.

Тече двуседмичен срок, в който американското правителство ще предостави на българската страна проект на договор (LOA), в който очакваната цена за придобиване на осемте самолета с пакет от необходимите бойни способности ще бъде в рамките на 1.2 млрд. долара. (2.09 млрд. лева).

"След изтичане на двуседмичния срок и получаване на проекта на договор преговорният процес ще продължи", се казва още в съобщение на Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността на САЩ.

Военният министър Красимир Каракачанов вече коментира, че парламентът е гласувал финансова рамка за покупката на нови самолети от 1.8 млрд. лева и в рамките на разумното и изгодното е отклонение до 2 млрд. лв. Той даде пример със Словакия, за която Конгресът на САЩ е гласувал за 2.8 милиарда, а сделката е финализирана при 1.8 млрд.

Днес пък Каракачанов заяви:

"Ако двете страни не намерят приемлива среда, на която да се срещнат, има такъв шанс. Но го оценявам на не повече от 25%".