"След изборите ще доизчистим партията, навсякъде, където има нужда", заяви премиерът Бойко Борисов в предаването "Лице в лице" по bTV. 

Той очевидно имаше предвид отстраняването на Цветан Цветанов от всички постове заради Апартаментгейт, както и това, че ГЕРБ оттегли подкрепата си и от емблематични свои имена като  кметовете на Пловдив Иван Тотев и на Хасково Добри Беливанов, замесен в Кумгейт. 

На въпрос дали отстраняването на Цветанов се е отразило негативно, премиерът отговори, че ефектът е бил краткотраен и Изпълнителната комисия е влязла в ролята си и работи много добре.

Борисов призна, че очаква на избори партията да загуби градове, в които е имала кметове с по-няколко мандата.

Снимка: bTV

"Всичките бяха наши, това не е нормално. Нормално е някъде да са омръзнали, някъде така се бяха капсулирали, че ни нанесоха тежки поражения. Където направихме промени, резултатът може да не е добър сега, но ще е добре за партията в бъдеще. Експериментирах и с нещо друго - оставих кандидатите сами да си направят щабовете, листите, кампанията, сами да се преборят. Това е като една фирма. Първо човек работи за фирмата, после фирмата работи за него. Много години помагах на партията, сега тя трябва сама да се справя. Надявам се резултатът да е добър", подчерта той.

Борисов обаче заяви, че няма притеснения за загуба в София. 

"Нямам съмнения за избора на столичани. Трябва да си сляп, за да не виждаш, че София става все по-хубава", каза той.  

И обвърза темата с тази за избора на главен прокурор. Обяснявайки, че съзнателно не е искал да издигне кандидат от ГЕРБ, защото би било недопустимо той да е партиен, премиерът индиректно призна, че е сбъркал с издигането на Мая Манолова за омбудсман.

"Видяхте какво си причиних и на партията, и на мен, и на Фандъкова. Тогава издигнахме човек от опозицията. В началото тя твърдеше пред мен, че е аполитична, така че повече не желая да съм лекомислен", добави Борисов.

Той допълни, че не искал да бъде лицемер, понеже ако е трябвало да се излъчи от името на правителството име, то е щяло да бъде от ГЕРБ - Данаил Кирилов или Емил Радев.

"Това са юристите при нас, аз като си представям главен прокурор, тях виждам, но това би било лицемерно. Законът казва, че прокурорите номинират и излъчват кандидат за прокурор, така че ги оставих: каквото си изберат, това е", допълни премиерът.

По думите му протести против единствения кандидат за поста на обвинител номер едно - Иван Гешев, се организират от една партия.

Бойко Борисов коментира и други горещи теми.

За БФС

"Нито имам право, нито съм уволнил шефа на БФС. Бях обаче категоричен, че така повече не може да продължава. Сега се надявам новото ръководство да обърне внимание на детскоюношеския футбол, ние като държава ще помагаме", каза той по повод скандалите във футболния съюз и оставката на председателя Борислав Михайлов, която той го призова да подаде.

За доклада на ЕК

"Комисията за мониторинг взе решение той да отпадне. Факт е, че сме изпълнили всички предписани мерки. Много колеги изразиха недоволсто защо само към Българии и Румъния има такъв механизъм. Сега ще има нов механизъм за всички държави. Благодарих и на Юнкер, и на Тимерманс, лидерът на ПЕС Станишев също помогна, доста правителства работиха по отпадането на този механизъм", каза премиерът.

За Северна Македония

По повод отказа на ЕС да започне преговори със Северна Македония и Албания Борисов заяви:

"Вложих много усилия и просто... днес е така, утре може да е другояче, но сред колегите в Съвета имам някакво уважение, имам авторитет, много пъти на всички и аз съм помагал, когато са имали нужда. Сутринта, на другия ден, макар че не е редно от Съвета да се изнасят неща, взех думата и казах: "Колеги, нека им дадем още веднъж, извинявайте, че ви връщам"..., ние разглеждахме друга тема, мисля, че беше Турция - Сирия - войната, - "Болно ми е, знам колко усилия положихме, колко усилия всички направиха, името си смениха, да им дадем перспектива в Загреб да го разгледаме пак случая, всички се спогледаха с мен, Доналд Туск каза: "Да предложим", и всички се съгласиха".

За камиона с трупове 

Бойко Борисов увери, че камионът с 39 трупа, открит във Великобритания, няма общо с България, макар регистрацията му да е българска.

"Камионът е регистриран през 2017 година в България, ирландска гражданка го е регистрирала. Тогава напуска България и никога повече не се е връщал. Шофьорът е ирландец, вероятно са ползвали регистрацията, мисля че имат още два камиона, няма как да сме свързани с този случай. Няма как ние да сме свързани, освен с табелата на камиона. Нашите офицери влязоха във връзка, максимално ще съдействаме. Не е могъл тук да натовари хората. Във всички случай е ирландски или английски. Английските служби ще ги открият, няма смисъл да задълбавам. За мен беше важно дали камионът е тръгнал от България", каза той.

Малко след телевизонното му интервю, записът беше публикуван във Фейсбук страницата на премиера.