Не виним българските служби за атаката, виним терористите, заяви Бренън, който пристигна у нас вчера.
Той уточни, че неговата визита е била предварително планирана и няма нищо общо с взрива.

Днес на обща пресконференция с българския премиер Бренън изрази съболезнования от името на президента Барак Обама и американския народ към близките на загиналите и пострадалите.

"Изключителна чест и удоволствие е да имам възможността да се срещна с моя добър приятел г-н Борисов. Тези събития ни подсетиха колко са важни стратегическите партньорства, които имаме", каза съветникът на американския държавен глава.

По време на разговорите в Министерски съвет тази сутрин, Джон Бренън е благодарил за отличното сътрудничество между американските и българските служби в областта на тероризма.
"Това ни позволи така бързо да подкрепим българските си колеги след случилото се в Бургас. Говорихме за последващите стъпки, които ще предприемем в борбата с организираната престъпност и тероризма", каза още той.

Последното посещение на Бренън в България е било преди 11 години.

Джон Бренън прочете и част от писмо от американския президент Барак Обама. В него американският президент осъжда варварския акт. "България е доказала, че е всеотдаен партньор на САЩ в борбата с престъпността и тероризма и е направила изключителен принос по отношение на съюзническите операции", се посочва в писмото.

За разследването

Премиерът Бойко Борисов заяви от своя страна, че все още няма доказателства за извършителя на атентата в Бургас, но призова за търпение, защото "най-добрите в тази сфера по света работят по темата". По думите му тези, които бързат да говорят след атентата, че България не е надеждна граница за Шенген, може да се окаже, че Шенгенското пространство не е надеждна граница за България.

Към момента ДНК профилът и пръстовите отпечатъци не дават регистрирано лице от службите по света, каза още Борисов, цитиран от БТА.

Има напредък в разследването, но информация ще бъде дадена, когато службите са готови, каза все пак той. По думите му може да се окаже, че
атентаторът е дошъл от шенгенска държава със самолет. Това е една от версиите, по които се работи, добави премиерът.

БНТ съобщи, че тази държава може да е Люксембург.

Според Борисов, атентатът не е могъл да бъде предотвратен.
Отвсякъде може да се влезе в България – като турист, като експерт или като гост в смесените райони. Нашите служби нямат този бюджет – многомилиарден. Няма организация в света, която – всеки, който се появи, да му тарашиш багажа, обясни премиерът.

Всеки гражданин, който иска да влезе в една аерогара, е свободен да го направи, мотивира се Борисов. В подкрепа на думите си той припомни случаите в Ню Йорк и Вашингтон, Лондон, Мадрид, Москва.

По думите му, от това, което виждате – "те са дошли близо месец преди това, сменяли са автомобили на лизинг, движили са се в различни градове, за да не ги видят заедно, на нито една от камерите не излизат повече от един човек от тези, които търсим. Това са изключително опитни хора, които са спазвали абсолютна конспиративност и само шанс да попаднем на взрива или подготовката на взрива е можело да го предотврати".

Борисов каза, че редица служби не са по-лоши от нашите, но в тези страни има големи терористични атентати. Той бе категоричен, че информацията за „спящи ислямистки клетки” не е подценена.

Отношенията към арабските страни

България е малка страна със смесено население с достатъчни и добри приходи от туризма. Добре дошли са и арабските, и еврейските туристи, и всички останали. Ние сме на входа на арабския свят към Европа и не можем да си позволим да прекрачваме граници, да посочваме с пръст. Израел е друго, САЩ са друго, Русия, Великобритания са друго", коментира премиерът.

Не беше далече времето когато към „Мюсюлманските братя” в Египет се работеше от службите по начин, третиращ ги като вид групировка. Сега те си спечелиха демократично изборите и дойдоха на власт, заяви още премиерът.

Колкото по малко по тази тема българите говорим, толкова е по-здравословно за нас, каза още той. По думите му, за България е важно да бъде спокойна дестинация и се предприемат мерки за сигурност в рамките на възможното за сраната.

Премиерът заяви, че външната ни политика е балансирана.
На обратното мнение по отношение на Сирия е експремиерът Иван Костов.

Според Борисов до този момент няма доказателство, че ливанската групировка Хизбула или Иран стоят зад атентата, предаде БНР. 

На въпрос към съветника на Обама относно коментарите на израелския премиер Бенямин Натаняху, че Хизбула стои зад атентата, Бренън заяви, че на този етап трябва да се изчака българските служби да приключат с разследването.
Той обаче посочи, че САЩ са изключително загрижени за действията на Хизбула и Иран, които доказано са подготвяли терористични атаки срещу цивилни граждани на други места по света.