"С Китай преговаряме за АЕЦ "Белене" и всяка страна проявява твърдост, характер и аргументи, за да се случи по най-добрия за нея начин", това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Дубровник, където участва в Осмата среща на ръководителите на страните от Централна и Източна Европа и Китай. Той говори след двустранна среща с председателя на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян.

"В момента за около 800 млн. долара е износът на България към Китай при 1,5 млрд. от Китай към България. Няма да се учудя, ако докрая на годината Китайската народна банка открие и свой център в София за финансирането на всичките ни проекти", коментира Борисов, цитиран от "Фокус".

От думите му обаче стана ясно, че нито България, нито Китай за момента са склонни да отстъпят от исканията си за атомната централа. Попитан дали Китай е склонен да оттегли изискването си за държавни гаранции при строежа на АЕЦ "Белене" или България да отстъпи от заявката си, че няма да предостави гаранция, той отговори:

"Неотстъпчиви сме по тази тема, защото и до ден днешен теглим и от това, което преди са подписали други правителства. За "Мариците" имам предвид. Предлагаме по-модерните, приети в Европа начини на работа - това е публично-частното партньорство, смесените компании, инвестиционните проекти. Те имат такъв тип мислене, че когато има държавна гаранция, това си е сигурно и утре са готови да почнат да строят, ако сложим държавна гаранция. Аз лесно мога да си припиша такъв успех, но след 10 години някой следващ може да му белят косите, като на мене сега да държим приемлива за хората цена за тока и държавата да дотира скъпия ток, произведен от тези мощности".

Снимка: Министерски съвет

Според премиера това е изключително изгоден за Китай проект - политически, геостратегически.

"За първи път Китай в ЕС да строи централа. Ако ме питате мен, това би се обявило при едно посещение на президента Си Цзинпин. Да не забравяме, че там огромната власт е на китайската комунистическа партия и лично на нейния ръководител. Почти съм убеден, че ще бъде в България тази година, така че нека да оставим и на президентската среща ние да сме подпомогнали в тази посока", каза още Борисов и изрази надежда, че още тази година е възможно да има посещение на китайския държавен глава.