Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че се отказва да бъде нещатен сътрудник на парламента. Това било негово лично решение.

То идва няколко часа, след като премиерът и лидер на партията Бойко Борисов науи от медиите, че макар да подаде оставка като депутат заради имотния скандал, неговият заместник отново ще работи в Народното събрание. Борисов дори не скри недоволството си от този факт, предизвикал и обществено възмущение, като от думите му стана ясно, че ще настоява Цветанов да се откаже:

"Ще дам на Цветанов право да промени статута си веднага. Не може толкова тежко наказание да получи - да напусне парламента и заради този договор да се внесе съмнение, че това е едва ли не "пунта мара", казано на преводен език. Това е просто несериозно. Той, понеже е убеден в своята невинност и още не може да схване всъщност в каква ситуация се е поставил. Да му се чуди човек."

По този повод Цветанов съобщи, че се отказва от да бъде сътрудник в НС. Ето какво написа той в профила си във Фейсбук. 

"Във връзка с различни спекулации за завръщането ми в парламента "през задния вход" искам да направя следните уточнения: След подаването на оставката ми като народен представител и гласуването й от парламента на 29 март 2019 г., веднага съм върнал по съответните правила картата си на народен представител. За да мога да влизам в сградата на Народното събрание, когато се налага да направя различни срещи с представители на други парламентарни групи или с народни представители от ГЕРБ, от Народното събрание ми беше издаден пропуск на нещатен сътрудник към ПГ на ГЕРБ.

Държа да подчертая, че този пропуск осигурява единствено достъп до сградата на Народното събрание и издаването му категорично не е обвързано нито с подписване на договор, нито с получаването на възнаграждения. Издаването на такъв пропуск е в съответствие с вътрешната нормативна уредба за осигуряване на допуск до сградата на парламента на политически лица от всички политически партии и по никакъв начин не означава "връщане в българския парламент през задния вход", както за мен, така и за всеки един, който има издаден пропуск от различните парламентарни групи.

Тъй като винаги използвам централния вход на всички институции, в които влизам, и за да ограничим всички спекулации и погрешни интерпретации с внушения, разговарях с колегите от ПГ на ГЕРБ и по мое искане ще бъда заличен като нещатен сътрудник. В момента имам изключително напрегнат график от срещи със структурите на ГЕРБ в цялата страна и не смятам да хабя енергията си за друго".

По-рано днес, още преди премиерът да се изкаже остро, новитя председател на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова защити решението Цветан Цветанов да стане нещатен сътрудник към групата. Така по-лесно щял да влиза в парламента и депутатите да имат връзка с ръководството на партията.

"Нормално е зам.-председателят на ГЕРБ да има възможност да посещава заседанията на парламентарната група. За нас е важно да имаме комуникация с него. Ако смятате, че това е нещо скандално, моля да го аргументирате", заяви тя пред журналисти.