Отношенията между страните от Централна и Източна Европа и Китай могат да се развиват само като допълнение на партньорството на ЕС с Китай. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на форума на инициативата "16+1" в Дубровник. Пред премиера на Китай Борисов настоя страната му да се отвори за внос, а китайските инвестиции да спазват правилата на ЕС.

"За всички нас, които принадлежим към голямото европейско семейство на страни-членки или такива, които вървят по пътя към ЕС, е от особено значение задълбочаването на всеобхватното стратегическо партньорство между ЕС и Китай като фактор на мира, просперитета и устойчивото развитие", заяви Бойко Борисов в речта си по време на пленарното заседание на Осмата среща между държавните и правителствените ръководители на страните от ЦИЕ и Китай в Дубровник, цитира го правителствената пресслужба.

Пред участниците в Срещата на върха българският премиер отбеляза ползотворната роля и резултатите от форума "16+1" миналата година, който беше домакинстван от България. "На срещата беше потвърдено и общото ни разбиране, че "16+1" може да се развива успешно само като допълнение към стратегическото партньорство ЕС-Китай, спазвайки принципите на откритост, реципрочност, равно третиране и върховенство на закона", заяви Бойко Борисов.

"Придаваме голямо значение на свързаността на региона в инфраструктурата, енергетиката, дигиталната сфера, туризма, където Китай може да намери своето място и значимо присъствие", отбеляза премиерът Борисов. Във връзка с това българският министър-председател посочи за пример инициативата "Един пояс, един път" и изрази надежда, че тя ще продължи да се развива съобразно Стратегията на ЕС за свързаност между Европа и Азия, Транс-европейската транспортна мрежа и Платформата за свързаност ЕС-Китай. Като крайна цел на инициативата премиерът Бойко Борисов каза, че очаква и реализирането на конкретни проекти и на българска територия.

Изказването на Борисов идва на фона на засилващите се подозрения, че Китай се опитва да породи разделение между европейските страни с политиката си за инвестиции, включително с инициативата "16+1". Френският президент Еманюел Макрон дори призова китайския президент Си Цзинпин при неотдавнашната им среща (26 март) да "уважава единството на Европейския съюз". "Ние уважаваме Китай и очакваме, естествено, от нашите големи партньори също да уважават единството на Европейския съюз, както и ценностите, които той носи", каза Макрон. Си му отговори, че Китай иска силна и просперираща Европа.

Пленарната сесия на форума в Дубровник

Снимка: МС

Пред участниците във форума днес Борисов обърна внимание на въпроса за ограничения обхват на изнасяните стоки за Китай. "Разчитаме на подкрепата на китайското правителство за набелязване на конкретни мерки за разширяване и улесняване достъпа до китайския пазар, както и за ускоряване на процедурите за разрешения за внос", заяви министър-председателят.

По думите на Борисов китайските инвестиции следва да са в унисон с правилата на ЕС и без държавни гаранции, чрез концесии, модернизиране на съществуващи производства, участие в индустриални и логистични паркове, смесени проектни компании.

Като резултат от срещата Макрон - Си може да се заяви декларацията им, че "двете страни подкрепят бързото сключване на амбициозно глобално споразумение за инвестициите между ЕС и Китай, включващо достъп до пазара и защитата на инвестициите в духа на взаимната изгода".

Борисов отбеляза като важен резултат решението, взето в София миналата година, за създаването на Глобалния център за партньорство. Българският премиер посочи и други резултати в практическото сътрудничество между България и Китай - изпълнението на споразумението на стойност 1,5 млрд. евро между банките за развитие, участието на китайски компании в търгове за инфраструктурни и транспортни проекти, предстоящото откриване на изнесени визови центрове в 15 китайски града.

В изказването си по време на пленарното заседание премиерът Бойко Борисов информира, че по време на Срещата на местните лидери на "16+1" в София развитие получиха демонстрационната база и павилионът за електронна търговия на селскостопански продукти в Пловдив. Министър-председателят посочи още, че в София и други градове вече се движат доставени от Китай дизелови и електрически автобуси, които се приемат добре у нас.

В края на речта си пред участниците в Осмата среща на държавните и правителствените ръководите на страните от ЦИЕ и Китай премиерът Бойко Борисов заяви, че се надява на увеличаване на пътуванията на китайски туристи в България и страните от региона и за засилване на обмена в образованието, културата, науката и технологиите, иновациите и електронната търговия.