Реформата на световната търговска организация (СТО) и балансирането на двустранната търговия ще бъдат сред ключовите теми на срещата на върха Европейски съюз - Китай, която ще се проведе в Брюксел на 8-9 април. Това заяви днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Париж, цитиран от ТАСС, на съвместна пресконференция с френския президент Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел и китайския президент Си Цзинпин.

Предстоящата среща ЕС-Китай на 8-9 април носи много надежди. Тя ще ни позволи да обобщим работата на съвместната работна група за реформа на СТО. Убедени сме, че тази реформа е необходима, тъй като организацията е незаменима в съвременния свят, каза Юнкер.

Той подчерта също, че ЕС е заинтересуван да бъдат твърдо определени принципите на взаимността в търговията между Китай и ЕС. Става дума на първо място за взаимен отказ от антидъмпингови тарифи и на второ - за по-точен баланс на вноса и износа, за избягване на прекомерните дефицити в търговския баланс, което може да бъде достигнато чрез система от търговски квоти.

По думите на Юнкер друга ключова тема на срещата на върха ще бъдат взаимните инвестиции.

Меркел призова да бъде намерен правилния баланс в епохата на динамично развитие на света и глобални промени.

Според Меркел стратегическата конкуренция може да има положителни страни за всички участници. Канцлерът отново призова към реформиране на международни организации като Съвета за сигурност на ООН, Международния валутен фонд и СТО.

"Без САЩ мултилатерализмът е невъзможен", подчерта Меркел.

"Поради това с интерес следим хода на търговските преговори между САЩ и Китай. Ако преговорите се прекратят, ще усетим последствията и в Германия", каза тя.

Правителството на Германия планира да организира среща с участието на всички страни от ЕС и Китай в периода на европредседателството си през 2020 година, допълни Меркел.

До този момент според канцлера трябва да бъде завършена работата по редица проекти, включително споразумение за защита на инвестициите и за обозначенията за произход на стоките.