Вчера тя му даде срок от 48 часа да обяви кандидатурата си за президент, след което и тя щяла да изпълни призива му партийните лидери да се включат в надпреварата и сама да влезе в нея. Нинова беше категорична, че ако Борисов не го направи, ще приеме отказа му за „дуене на перки" и „страх".

"Тя каква е да ми дава ултиматум? Тя самата се смееше. Аз, мисля, че това го гледах по „Господари на ефира“ или друго е било? Аз мислех, че някаква шега си прави. На мен жена не ми е давала ултиматум или, ако си го е позволила, отдавна не е в живота ми", коментира днес Борисов

По думите му, ако президентската институция имаше по-важни правомощия от премиерската, бих се кандидатирал, но в този момент това би било дезертьорство, защото е поел ангажимент към коалиционните си партньори.

"Няма да е честно нито към партньорите, нито към хората, които в този труден свят са ми дали доверие. А и как да кажа сега на Ненчев: "Дотука бях, отивам да ставам президент. А пък вие – в тоя свят, размирен, се бийте и се разправяйте". Какво да кажа на моите колеги? Щото там е, безспорно, по-комфортно, по-леко, представително", допълни Борисов.

Той даде "колегиален съвет" към другите партии - да гледат всеки своята партия и възможно най-добрия кандидат.

Лидерът на ГЕРБ каза още, че ако Нинова стане президент, ще е първият, който ще я поздрави и ще е спокоен, че ще имаме такъв държавен глава, защото партията и всички, които стоят зад нея, щели да я държат отговорна за това, което прави. Затова винаги бил казвал, че партиите трябва, когато издигат кандидат, да гарантират за него, като човек, който участва в назначаването на съдии, посланици и други.

"Искам да напомня на БСП, че когато бях кмет на София и мисля, че тогава по-висок рейтинг не е бил измерван- 93%, трепереха от страх да не се кандидатирам за президент",
каза още Борисов.

По думите му президентските избори ще бъдат вот на доверие или недоверие.

"Моят отбор е готов. Разговарял съм с ПФ. Ако ГЕРБ, РБ, ПФ се представят добре на президентските избори и да речем искат да оптимизираме правителството, тогава ще говорим, ако някъде има забележки, да коригираме. В това отношение съм казал, че съм готов на промени. Ако се представим зле, то тогава нямаме право да говорим за управляваща партия и правим предсрочни парламентарни избори”,
потвърди думите си от вчера премиерът, че при този сценарий още в нощта на изборите ще насрочи такива.

Вчера Борисов каза, че щял да обяви името на номинацията на ГЕРБ още през юни, но не го направил, защото всеки ден го питали дали самият той няма да се кандидатира. Той потвърди, че ще обяви името чак през септември.

АНКЕТА: Закъсняват ли партиите с кандидатите за президент?