Той е обявил това на среща с директора на фондация „Ханс Зайдел“ д-р Петер Витерауф, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Борисов заявява намеренията си, след като преди два дни лидерът на БСП Сергей Станишев каза, че е готов за разговори с ГЕРБ, но само ако се върнат в парламента. Преди това Борисов призова партиите за диалог.

"Вече 35-ти ден българските граждани протестират срещу правителството на Орешарски и искат оставката на коалиционните партньори БСП, ДПС и „Атака”. Какви политици са тези, които по никакъв начин не чуват протестите на хората и продължават да правят скандални назначения на всички нива в управлението? ".

Този риторичен въпрос е задал бившият премиер по време на разговора си Витерауф.

Борисов за пореден път е подчертал, че подавайки оставка още на втория ден от протестите през февруари, ГЕРБ са върнали властта на хората, както изисква демокрацията.

По време на срещата са обсъдени и резултатите от парламентарните избори, опорочаването на деня за размисъл, подмяната на вота на българските граждани в парламента и действията на новата коалиция БСП-ДПС-„Атака”, се казва още в съобщението. 

Представителите на фондация „Ханс Зайдел“ изразиха загриженост за политическата ситуация в България и международния облик на страната пред евроатлантическите партньори. От фондацията заявиха, че следят внимателно случващото се в България и информират централата си за всички подробности около протестите на гражданите, назначенията в управлението и политическите процеси, уточниха от партията.

Вицепрезидентът: ГЕРБ да се върнат

"Моето дълбоко убеждение е, че най-малко имаме нужда от разединение. Имаме нужда от отговорности на властите, от парламента в цялост и работа за благото на държавата, а не за да прикриваме пошли властови модели”, заяви пред журналисти вицепрезидентът Маргарита Попова, която беше правосъден министър при управлението на Борисов.

На въпрос дали намеква, че ГЕРБ трябва да се върнат в НС, тя отговори:

"Не намеквам, категорично го казвам".

По думите й протестите са народният контрол, който ще съпровожда политиците десетилетия наред отсега насетне, и това е нещо хубаво, което не бива да ги плаши. Според Попова премиерът Орешарски трябва да покаже по- независимо поведение от партиите, които подкрепят правителството.