Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти след края на двудневния Европейски съвет в Брюксел, предаде БТА. Вчера той коментира, че "братският гръцки народ ни е съсед и във всички случаи ще бъдем на позиция да се помага максимално на Гърция, за да имаме стабилен съсед".

По-рано лидерите на страните от ЕС, събрали се в Брюксел, призоваха Гърция да утвърди съгласуваното си с ЕК, Европейската централна банка и МВФ ново законодателство, свързано с данъчната стратегия и приватизацията.

Вчерашната среща на лидерите от Европейската народна партия (ЕНП) не успя да убеди лидера на гръцката опозиция Андонис Самарас да подкрепи икономиите.
Според Самарас мерките за Гърция няма да дадат резултат и затова опозицията не ги подкрепя, обясни днес Борисов.

"Всички бяхме на единно мнение, че европейските лидери трябва да подкрепят Гърция, че парламентът и правителството на страната трябва да приемат решения, които да гарантират реформите. Който и да бъде премиер на Гърция, той трябва да изпълни този план", добави той.
Гръцките политици бяха свикнали България да бъде назидавана от Европа, но сега ние се отличаваме рязко от своите съседи с финансова стабилност, сигурност, предвидима политика, усвояване на европейските фондове в пъти по-добре, коментира премиерът.

По неговите думи Гърция е от много години в ЕС, а има едва 27 процента усвояемост на фондовете. "За година ние имаме 20 на сто резултат към края на 2010 г. Затова всеки се опитва, особено на ниско политическо ниво, да ни спъне", каза той.

Надявам се това най-ясно и точно да бъде отразено в предстоящия доклад на ЕК, заяви премиерът по повод резултатите на България в усвояването на фондовете.

"Спрямо процеса на приватизация Гърция е на нивото, на което беше България през 1996-1997 г. В настоящата криза приватизирането, от което Гърция очаква 50 милиарда евро, не е изгодно. Въпреки огромните очаквания за големи продажби, накрая продавачът взима малко пари", коментира Борисов.
Той посочи, че България има интерес от укрепването на Гърция, защото у нас има гръцки банки, имаме обща граница, много бизнес и туризъм.

Той коментира, че Гърция в момента служи и за назидание за всички останали, които говореха за повишаване на доходите, независимо от производителността на труда, както и за безразборно харчене на пари за повишение на дефицита, за да се запълнят празнини в потреблението. Виждате какви са резултатите на всички държави, които си го позволиха, добави той.

"Отбелязах няколко пъти пред колегите българската поговорка "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ". Гръцкото правителство трябва да разбере това и да бъде платена цената", посочи Борисов.
Години наред слушахме как там малко се работи, а много се печели, сега е време да си платят за този добър живот, който не е бил материализиран с продукция, коментира премиерът.

България отърва по-високи данъци

Българският премиер си тръгна от Брюксел доволен, защото според него е отпаднала още една опасност – да координираме по-плътно данъчната си политика с тази на другите 22 страни от пакта “Евро плюс“, което би означавало вдигане на данъците у нас, предаде БНР.
Това обаче няма да стане, увери Борисов, като добави, че всяка страна ще бъде оставена да постига целите за повишаване на растежа и конкурентоспособността с избрани от нея самата средства.
Борисов остана доволен и от решението на ЕС за промените в шенгенската зона.

Барозу идва на посещение

Преди днешната сесия Борисов е разговарял с председателя на ЕК Жозе Барозу, с президента на Румъния Траян Бъсеску и с министър-председателите на Великобритания и на Гърция - Дейвид Камерън и Георгиос Папандреу.
Премиерът ни е запознал на ЕК с политиката на България по мерките за финансова стабилност, консолидиране на бюджетните разходи, изпълнението на маастрихтските критерии, и с водената от правителството политика в областта на вътрешни работи.

Барозу оценил положително усилията на правителството и заявил, че страната ни е добър пример за ЕС. Той определил България като една от държавите с най-добри показатели в Европа. Барозу приел поканата на премиера Борисов.