Страните членки ще могат да възстановяват контрола по вътрешните граници, но само като най-крайна мярка, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че на фона на нарастващия натиск върху еврото заради проблемите с държавния дълг на Гърция, лидерите от ЕС са овладели една криза, която е заплашвала друг крайъгълен камък на европейския проект.

След като Италия, Франция и Дания предприеха през последните месеци стъпки, ограничаващи свободното движение в Шенгенското пространство, Европейският съвет одобри днес нови мерки за регулиране на зоната.
ЕС трябва да цени този "огромен актив, който ние не можем да си позволим да изложим на риск заради национални интереси", подчерта германският канцлер Ангела Меркел.

Президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой уточни, че контрол по вътрешните граници може да бъде въвеждан "в наистина критична ситуация". Лидерите от ЕС дадоха съгласието си за разширяване на пълномощията на агенцията за контрол на външните граница на съюза Фронтекс, която по-конкретно ще може да изпраща офицери за свръзка в определени страни, допълни Ван Ромпой, цитиран от ИТАР-ТАСС.

България и Румъния не са споменати в заключителния документ от Европейския съвет в Брюксел, предаде БНР. В него не фигурират и термини като корупция и организирана престъпност. Холандия обаче успя да прокара текст, според който страните-членки са еднакво отговорни да гарантират, че Шенгенските правила се прилагат ефективно в съответствие с общите стандарти и фундаменталните принципи и норми. Те, според експерти от Съвета, включват върховенството на закона и може да дадат възможност на всяка заинтересована страна да поставя допълнителни условия на България и Румъния.
Премиерът Бойко Борисов обаче съобщи пред журналисти в Брюксел, че е бил приет и специален допълнителен протокол, според който тези текстове не засягат присъединяването на България и Румъния.

"Всички дебати за по-нататъшното укрепване на границите на Шенгенското пространство не засягат България и Румъния", заяви той. Борисов изрази очакване до предстоящия през септември Съвет на ЕС по правосъдие и вътрешни работи да бъдат определени дата и срок за приемането на двете страни в зоната.
"Имаме абсолютна подкрепа от всички, изпълнили сме си критериите, дебатът е как границите на Шенген да бъдат по-стабилни заради мощната вълна имигранти от Африка и Азия", добави той

Хиляди бежанци се втурнаха към Европа през Италия и Малта в резултат на размириците в арабския свят. От началото на годината в Италия са пристигнали 23 000 имигранти от Северна Африка, главно от Тунис. Рим им издаде временни разрешителни и настоя останалите страни също да поемат част от бремето.