Той говори преди заседанията на европейските лидери от ЕНП и на Европейския съвет, на които гръцката финансова криза ще бъде в центъра на вниманието, предаде БТА.

Борисов се разграничи от позициите на някои европейски лидери, че не бива до безкрайност да се наливат в гръцката икономика пари, които могат да помогнат за растежа на други, финансово дисциплинирани държави-членки.

"Братският гръцки народ на нас ни е съсед и във всички случаи ще бъдем на позиция да се помага максимално на Гърция, за да имаме стабилен съсед, посочи премиерът. Имаме доста нестабилни съседи, допреди 15 години имаше войни на Балканите, изпоклаха се маса народи и затова искаме стабилност и просперитет в региона", добави Борисов.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу заяви, че Атина ще въведе реформи, ако лидерите на ЕС покажат политическа воля да помогнат на страната му да се възстанови от дълговата криза.
"Вярвам, че ако има силен ангажимент от Европейския съюз, ще има и силен ангажимент от страна на Гърция", подчерта Папандреу при пристигането си на срещата на върха на ЕС, посветена на финансовите проблеми на страната му.

По-късно евролидерите обявиха, че ЕС ще продължи да помага на Гърция, ако парламентът на страната одобри до дни пакета от реформи, съгласуван с ЕК и МВФ.