Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод цялостния доклад на Европейската комисия за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и оценка (МСО). Премиерът бе цитиран от съобщение на правителствената пресслужба.
Той все още не е коментирал лично доклада пред журналисти.

"Докладът оценява усилията и постиженията на всички правителства на България от 2007 г. насам, както и на всички власти – изпълнителна, съдебна и законодателна. Отчитаме, че механизмът изигра съществена роля за реформите в областта на правосъдието и вътрешния ред в страната. Приемаме като положителна оценката на ЕК, че България е на път да изпълни критериите по МСО. Това трябва да стимулира всички власти в България и е сигнал, че реформите трябва да продължат", коментира Борисов.

По думите му в доклада на ЕК се отчита, че основните законови инструменти са вече създадени.
Това било знак, че България е завършила един от най-важните етапи на реформата на правосъдието и вътрешния ред. Препоръките в доклада са в подкрепа на започналите реформи в областта на правосъдието и вътрешните работи.

"До следващия доклад новоприетото законодателство ще доведе до реални резултати. Приемаме критичните констатации на комисията, защото те показват, че реформите в областта на правосъдието и вътрешния ред са изправени все още пред много трудности и предизвикателства. Наясно сме, че прилагането на нов подход и институционалните промени в съдебната власт все още не дават желаните от всички ни резултати”, допълни министър-председателят.

Според него следващите 18 месеца (следващият доклад на ЕК е предвиден за края на 2013 г. - б.р.) са времето, в което всички институции ще докажат своята решимост да променят съдебната система и да ограничат корупцията и организираната престъпност.
„Новият подход на ЕК предвижда за първи път отпадането на междинните доклади. Това открива пространство за прилагане на вече набелязаните от България мерки и поставя времева рамка за приключване на ангажиментите и показване на ясни резултати от извършените до сега реформи.
Фактът, че за трета поредна година ЕК отбелязва силната политическа воля на българското правителство за реформи е не само признание, а и ангажимент за успешно постигане на целите в този процес”, заяви още премиерът.

Ако има политическа класа, отговорна, предишното правителство трябва да изпрати своите министри и заедно отчетете петгодишния период, заявил Бойко Борисов пред министрите на правителственото заседание тази сутрин, стана ясно от стенограмата, публикувана на сайта на Министерски съвет.
Борисов се обръща към министъра на правосъдието Диана Ковачева да се обади на вътрешния министър Цветан Цветанов, за да поканят бившия премиер Сергей Станишев, бившия вътрешен министър Михаил Миков и бившия правосъден министър в Тройната коалиция Миглена Тачева, тъй като две от петте години, засегнати в днешния доклад на ЕК, са по тяхно време.
И там особено се посочвал и законът им за амнистия, който си приели.

„Защото чух, че Станишев се изказвал нещо за вот на недоверие, просто това е цинизъм. Това е абсолютен цинизъм. Докладът е за пет години, при него спряха всички еврофондове, при него направиха всичките тези поразии, а сега вот за нас.
По-добре да покажем на Брюксел национално отговорна политика, че тези препоръки са общи за държавата, ние сме ги приели като програма, а те ни подпомагат чрез доклада и механизма. Така че още сега им се обадете, поканете ги, надявам се да приемат и да не коментират чернови, а да коментират същинския доклад, който излезе”, казва премиерът.

„Негативизмът към Висшия съдебен съвет е изцяло към предишното правителство, защото предишният парламент избра този съвет, който направи всичките тези бели. Така че нека да дойдат, да кажат – ние избрахме тогава този Висш съдебен съвет, с гласовете на нашите партии в парламента, но се провалихме с него, видно е, че в докладите ги размазват от критика, приемаме тази своя вина и пожелаваме да се избере ВСС, който да не понесе тези критики, които му причинихме сега от Брюксел", казва Борисов.

"Нали, това очакваме да кажат от БСП, да отчетат това, което е направено в МВР и в правосъдието, да си посипят главата с пепел, затова, че не подкрепиха Закона за конфискация, а тук това в доклада е показано като политическа воля. Така че, заедно да приемем и критиките, заедно да приемем и положителните констатации, а подобно заедно приемане и представяне на доклада ще даде повече доверие и в народа, и в Брюксел, а и вече с това мнозинство по тези теми в парламента за избор на нов Висш съдебен съвет, ангажимента, който биха могли да поемат в парламента би било много добре”, обяснява премиерът пред министрите.