"БСП от първия ден искаха да саботират европредседателството. За тях това беше жизнено важно. Затова и не участваха, не дадоха хора за него", така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти провелите се по-рано днес в парламента дебати по вота на недоверие срещу правителството. Според вносителите от БСП и единствените, които ги подкрепят - ДПС, управляващите са се провалили в сектор "Сигурност" заради неразкритите убийства, битовата престъпност, бягствата на затворници, телефонните измами и проблемите в армията.

"Проваляйки се като европредседатели, това щеше да бъде и достатъчен повод да ни се иска тогава оставката и то абсолютно резонно. Знаете как почнахме с НДК, с провокации, пък се оказа, че съдът ги оправда на практика (съдът прекрати и върна на прокуратурата делото срещу Мирослав Боршош и другия подсъдим - б.р.). Но това си е парламентарна практика, това е записано в Конституцията. Искат вот, дават вот. Парламентарните групи се защитават. Те го правят само за да може да покажат още веднъж, че ги е яд, че европредседателството е успешно", каза още Борисов пред журналисти, цитиран от "Фокус".

"Иначе, не мога да си обясня да ми се тълкуват думите по този начин от г-жа Нинова, че съм признал, че границата не се пази добре. Още от управлението на БСП, когато дойде след това и бежанската вълна, завари ни след това и нас, и тях неподготвени. Тогава те започнаха 30 км ограда, ние още 200 км направихме. Командировахме полиция, повече армия, сменихме законите. Англичаните ни даряваха джипове, че нямахме тогава. Впоследствие извоювах 150 млн. евро от ЕК за нашата граница", допълни премиерът.

Той подчерта, че се е купила много техника, автомобили и всичко необходимо.

"Под наш натиск подписахме споразумението с Турция. Направихме Среща на върха ЕС-Турция във Варна. Като видите графиките, сега цифром и словом, защото защитаваме и гръцката граница, са няколко десетки, които са преминали и то през официалните КПП-та и са отишли към Германия, Франция и Австрия. Признал съм това, което всички знаете. Дето се вика, ние сме атакували БСП, че не пазят границата, когато бяха в мандат по времето на Орешарски", каза още Бойко Борисов.

По-рано от ГЕРБ не участваха в дебатите по вота на недоверие, който продължи рекордно кратко - около час и половина, а дадоха брифинг, на който заявиха, че ще влезем в историята с толкова несъстоятелен вот.

Гласуването ще се проведе на 29 юни, петък.