Софийският градски съд прекрати делото и върна на прокуратурата обвинителния акт срещу бившия директор на НДК Мирослав Боршош и бившия председател на Съвета на директорите Валентин Кръстев. Според съда в обвинителния акт има допуснати съществени процесуални нарушения, които следва да се отстранят, за да започне делото по същество, съобщи БТА.

Боршош е обвинен за нецелесъобразно разходване на над 3 млн.лв. от бюджета на НДК и умишлена безстопанственост и сключване на 15 неизгодни сделки. Кръстев е обвинен за заплашване.

Снимка: Иван Григоров

По време на разпоредителното заседание по делото адвокатът на Боршош - Даниела Доковска, заяви, че обвинителният акт е неясен и в него липсват факти, като поиска той да бъде върнат на обвинението, за да го поправи. За едни и същи действия клиентът й бил обвиняван в безстопанственост, и втори път - за неизгодни договори. Неясното обвинение лишавало подсъдимите от възможността пълноценно да се защитават.

Според прокуратурата обаче фактите и обстоятелствата в обвиненията били достатъчни по своя обем и че голяма част от аргументите на защитата са въпроси по същество, които не се решават в разпоредителното заседание.

Съдът, с председател Стефан Милев, прецени, че част от въпросите, повдигнати от защитата, наистина следва да се решат в хода на делото. Той отбеляза обаче, че все пак процесуални нарушения в обвинението са допуснати, както и че в него липсват достатъчно фактически твърдения.

Снимка: Иван Григоров

Според съда нарушенията възпрепятстват обвиняемия да разбере в какво престъпление е привлечен.

Определението подлежи на протест в 7 дневен срок.

Прокурорът по делото Ирена Ганчева коментира, че ще се запознае с мотивите на съда и след това ще прецени дали да протестира определението на съда.