Започваме дебата по вота на недоверие на тема "Сигурност", когато току-що арестант се е отклонил от втория етаж на Районното управление на полицията в Пловдив. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на представяне на мотивите по вота на недоверие към кабинета.

 "Внесохме вот на недоверие за политиката по сигурността, защото правителството не може да изпълни конституционното си задължение", каза Нинова и отбеляза, че дебатът започва в момент, когато арестант току-що се е отклонил от втория етаж от Районното управление в Пловдив. Нинова призова той да бъде хванат до края на дебата, докато не е пуснал брада.

Парламентът обсъжда вота на извънредно заседание. Искането за вота е на 80 депутати от БСП. В пленарната зала са министри от кабинета, без министър-председателя.

Цигани с присъди бият полицаи. Нормално ли е?", попита Нинова по повод безредиците от последните дни в Ботевград.

Стотици ежедневни случаи на неразкрити кражби и грабежи (едва 40%), 85% неразкрити телефонни измами, от които българите са изгубили 5 милиона лева. 3.5 млрд. лв. си плащат данъкоплатците, за да ги бият и ограбват.

Малшанс ли е 6-торното убийство в Нови Искър от осъден, който 9 г. не е бил потърсен от МВР? /бел. ред. така го нарече вътрешният министър/. Над

900 осъдени се разхождат свободно. Това е престъпна некадърност на МВР! Човек с 16 присъди бие в Ботевград полицаи."

Обществото се самоорганизира да се пази, защото няма държавност. Самоорганизират се като

във Врачанско, за да си запълнят дупките, за да не се пребиват, добави Нинова.

 

"Да видим документите, дали сте си чели предизборната програма на ГЕРБ, с която сте избрани за депутати и министри и в която пише осигуряване на още 6000 полицаи, които да извършват дейности по разследване. Управленска на правителството - полицейско присъствие във всяко населено място!"

"Кой лъже и кой не е изпълнил обещанието", обърна се към представителите на мнозинството лидерът на БСП.

"Действията и мерките в местата за извършване на наказания и лишаване от свобода. От най-охранявания затвор двама опасни престъпници бягат през централния вход посред бял ден и ги преследва само чистачката. Разбира се, два месеца МВР ги издирва", припомни тя и добави, че "те са се изпозастреляли в Ботевград". "Вътрешният министър нарече убийството в Ботевград малшанс - това е е цинизъм", каза Нинова.

5 милиона лева взеха престъпниците от българските граждани. Не се справяте, атакува лидерът на БСП.

Политическите назначения в МВР демотивират полицаи и надзиратели. Протестират от една година. Хвалите се, че сте назначили 1000 нови полицаи, но над 2000 са напуснали, заяви от трибуната Нинова. Човек с 16 присъди не е в затвора, а в Ботевград и бие полицаи, припомни събитията от последните дни лидерът на БСП.

Корнелия Нинова атакува управляващите и заради законопроекта, с който се прехвърлят полицейски функции на охранителни фирми.

Управляващите приватизират сектор "Сигурност", изтъкна тя.

Несигурността, нестабилността и престъпността седят на масата в Министерски съвет, продължи атаката лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Кой помага на наркотрафикантите, кой толерира мутренски групировки?", попита Нинова.

"Има неразбирателство вътре в правителството между финансовия министър и министъра на отбраната как да се действа в сектора "Сигурност". Едно друго неразбирателство поставя въпроса за сигурността на управлението и сигурността на държавата. Уважаеми г-н премиер, дали чухте заместника си, който стои до вас и ви замества, когато ходите в чужбина какво казва - че министър толерира и подпомага проституция и наркотрафик, а друг министър провежда интересите по морето. Когато това го каже опозицията - тя лъже и го завижда, когато го казват ваши хора, какво правите. Защо мълчите?", каза още Корнелия Нинова. И направи извода, че тези думи на вицепремиера Валери Симеонов означават, че "несигурността, нестабилността и престъпността седят на масата в Министерски съвет". И веднага попита министъра на вътрешните работи защо не се е самосезирал, след като е чул тези думи: "Защо не ги разпитахте, кой помага на мафията, кой толерира мутренски групировки - пълно мълчание?"

След това Нинова премина към друга тема от сигурността - опазването на границите.

Според нея пропускането на 60 хил. мигранти е достатъчно основание Бойко Борисов да си подаде оставката и народът да получи възмездие по единствения законен начин - с волята и гласа си на предсрочни избори. "Г-н Борисов пред нас и пред българския народ говори смело едно, но не сме сигурни, че смело говори в Европа. Даже не сме сигурни, че го е казал", посочи Корнелия Нинова. Тя попита дали е вярно, че Борисов е напуснал важната среща по темата миграция в Брюксел, за да гледа мач от световното първенство по футбол, както пише "Файненшъл таймс".

"На кое да вярваме вече - кажете на кое от следните две неща да ви повярваме", обърна се Корнелия Нинова към представителите на мнозинството преди да пусне видео с изказване на премиера Бойко Борисов. В него той признава, че не сме си изпълнявали като държава ангажиментите да пазим Европа от мигранти. В друго обаче казва, че сме надежден партньор.

Затова Нинова изтъкна, че в едното видео Борисов казва, че страната ни е най-надеждната граница на Европа и че пазим Шенгенското пространство на 100 %, а във второто казва, че не сме си изпълнили ангажиментите, че не сме опазили външните граници на Европа и страната е пропуснала 60 хил. мигранти. "Ето защо поставям въпроса така. "Случайно ли ги пропуснахме? Ако е случайно, е поради некадърност. Или и умишлено, защото ако е умишлено, това е престъпление - казва се трафик на хора. И в двата случая е достатъчно основание да си подадете оставката. Не да се оправдавате да казвате, че сте ги пуснали да не са в България. Вие ги пуснахте, защото не ги задържахте на турската граница. Лъгахте България и Европа толкова време, взехте толкова милиони, откраднахте толкова много от тях, за да пазите границата и да доживеем до това признание", бе изводът, който направи от прожекциите Нинова.

"Правителството на Бойко Борисов не може да гарантира сигурност в домовете на хората от кражбите по улиците от убийства и избягали затворници, на митниците от контрабандисти, на границите от мигранти, а в самото правителство не може да гарантира сигурност от самото себе си", заяви Корнелия Нинова.

И добави в заключение: "Време е народът да я въздаде по единствения законен начин - с волята и гласа си на предсрочни избори!"

 

Дебатите се излъчват пряко по БНТ2 и БНР.

Гласуването на вота ще е в петък от 9.00 часа.

В началото на заседанието председателят на Народното събрание Цвета Караянчева съобщи, че депутатът от "БСП за България" Спас Панчев вече не е член на парламентарната група.