Премиерът Бойко Борисов инспектира инфраструктурни обекти в Севлиево и Габрово, като пусна видео в официалната си страница във Фейсбук. От кадрите се вижда, че в джипа, шофиран лично от министър-председателя, са вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Колата се движи по изцяло новата отсечка Севлиево-Габрово. По думите на зам.-министър Нанков, трафикът в участъка на денонощна база е малко над 6000 автомобила, колкото е между София и ГКПП „Калотина“.

Движим се за Габрово, по второкласен път II-44, малко над 27 км разделен на два участъка. Изцяло европейско финансиране, по ОП „Региони в растеж“. Миналата година март месец стартираха ремонтните дейности“, каза още Николай Нанков. Той обясни, че пътят играе връзка на пътя Варна-София и Габрово.

„Изключително важна отсечка с оглед на строителството на входа при Габрово, тунела под Шипка и автомагистрала „Хемус“, отчете още заместникът на Петя Аврамова и уточни, че финансирането е в размер на 24 млн. лв.

"Правим ремонтите по работещи градове. Нова техника, отлична работа", коментира премиерът. 

Сменени са бордюри, водоскоци, пътните възли са 9, стана ясно от думите на Нанков. Качеството е на изключително високо ниво, добавя той.

Има да се довършва ремонта по долната част на износването, където беше кръговото за София - Варна, след това започва и маркирането на пътя. До края на юни е срокът за полагане на маркировка и сигнализация - отговори зам.-министърът на питане на Бойко Борисов за маркирането на пътя.

Вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че в България работят едни от най-добрите фирми в тунелопробиването, които са често ангажирани в Германия и други европейски държави. Той добави, че освен транзитният трафик пътят има изключително важно регионално значение.

"Помня как трафикът през Шипка е бил 7 хиляди единици на ден. Иронията е, въпреки че са от двете страни на Балкана, Габрово и Казанлък ще станат съседни градове, което дава възможност за много инвестиции. Сложен участък се прави, виждате има жилищен квартал, язовир. Дори и инженерите казват, че това е най-трудния участък, правен до сега", уточни Дончев.