Набелязахме мерки за потенциални рискове, които към момента не са факт. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев след заседание на Съвета по сигурност към Министерски съвет. На него се обсъдиха рискове те за страната във връзка с кризата в Близкия изток.

Няма актуална заплаха за България.

Темата на днешното заседание беше "Предизвикателства и заплахи пред националната сигурност на Република България вследствие на ескалацията на напрежението в Близкия изток. Предприети мерки".

Премиерът Димитър Главчев свика Съвета по сигурността към Министерския съвет заради напрежението в Близкия изток. Какви са резултатите.

Ще бъде организиран щаб, който да следи съвсем отблизо ситуацията в Близкия изток, съобщи пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев. Председател на щаба ще бъде заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова. В него ще бъдат включени представители на всички ресорни министерства и на службите, за да се следи ежечасно информация и да се вземат бързи и адекватни решения, обясни Димитър Главчев.

"Нивото на заплаха е ниско. Нямаме постъпили данни от българските служби за сигурност или от чуждите партньорски служби, които да са относими към застрашаване на средата на сигурност на българските граждани. Независимо от това, взели сме всички превантивни мерки, за да усилим нашето присъствие на стратегически места, по отношение на израелското посолство и израелските граждани у нас, както и обществените мероприятия, които имат подобен акцент", каза министърът на вътрешните работи Атанас Илков.

Усилили сме нашето присъствие по отношение на Израелското посолство и израелските граждани, които са на територията на България, и всички онези обществени мероприятия, които имат подобен акцент, така че да гарантираме сигурността и спокойствието както на участниците в тези мероприятия, така и на българските граждани, поясни министърът на вътрешните работи. 

По думите му има ниско ниво на заплаха. Министър Илков каза, че към настоящия момент няма постъпили данни от българските служби за сигурност, от Министерството на вътрешните работи, такава информация няма постъпила от чуждите партньорски служби, която да е относима към застрашаване средата на сигурност и застрашаване българските граждани.

Относно твърденията за терористични заплахи срещу военни обекти в Босна и Херцеговина, изпратени от българска територия, военният министър Атанас Запрянов заяви: "Допринасяме за мира и сигурността в Босна и Херцеговина. Това са инсинуации и фалшиви новини."

"Актуална заплаха към България към момента няма, обсъждахме потенциални, каквито могат да възникнат и как да им противодействаме", каза служебният премиер Димитър Главчев.

Той обясни, че е направил предложение България да изрази позиция да има деескалация при конфликта в Близкия изток.

"Обединихме се за това, да призовем за деескалация в Близкия изток", каза Главчев.

 

 

Главчев посочи, че по повод евакуацията на българските граждани от Ливан България е реагирала адекватно. "Това беше в резултат на предварителна подготовка и информация, която имахме от българските и чуждите служби", каза той и отбеляза, че не е случайно, че половин час след излитането на правителствения самолет са започнали военните действия.