Тези избори не могат да бъдат индулгенция за корупционните скандали. Така коментира държавният глава Румен Радев пред медиите провелите се вчера избори за европарламент.

"Това е погазване на правовата държава. Изборите са политически акт, те не могат да заместят прокуратурата и съда, и не могат да опростят грабителство и престъпление", допълни той.

Президентът заяви, че избирателната активност е "рекордно ниска" и посочи, че според него тя е "не само шамар за политическата класа от огромното мнозинство от българите, а е повод много сериозно да се замислим, защото демократична Европа има минимум два пъти по-голяма избирателна активност". По думите му активността при вота показва, че ние продължаваме да се отдалечаваме от Европа и процесите в нея.

Държавният глава призова всички партии да направят много добър анализ не само на своите програми, но и на това какво реално се случва в България и как ще догонваме Европа. Румен Радев поздрави ГЕРБ за резултата от изборите, отбеляза успеха на ВМРО и посочи, че най-големият успех е бил за "Демократична България".

По повод коментарите, че той също е загубил тези избори, държавният глава заяви, че вече е свикнал да го пакетират - "ако не в партия, в идеология, ако не в идеология в нещо друго". Като отбеляза, че неговите критики към управлението не са от вчера и не са обвързани с никоя партия и предизборна кампания. Моите критики са систематични, както са такива корупцията и беззаконието, пораждащи точно такъв стил на управление, допълни Румен Радев.

Държавният глава препотвърди посланието си от нуждата опозицията да се върне в парламента. Той каза още, че в средата на юни ще продължат консултациите при него за главен прокурор с обществени организации. И отбеляза, че трябва да има ясно изразени обществени очаквания за ясни процедури, правила и профил на главния прокурор.

Президентът Румен Радев участва при представянето на сборник в Съдебната палата със събрани решения на Федералния Конституционен съд на Германия на български език. В словото си той каза, че върховенството на Конституцията и контролът за конституционност са в основата на правовия ред и необратимостта на демократичните процеси във всяка една държава. И допълни, че българският Конституционен съд следва своята мисия да защитава разделението на властите и основните конституционни права.

Държавният глава отбеляза още, че очаква и усеща тенденции за готовност българският Конституционен съд да може да разглежда преки конституционни жалби, а не само такива от определени институции.