Акция на Антикорупционната комисия тече в имот, свързан с кандидат-депутата от АПС Джейхан Ибрямов. За действията на КПКОНПИ и ГДНП първи съобщи сайтът Bird.bg в страницата си в социалната мрежа Фейсбук, след като евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк написа тревожен пост в профила си.

 "Нямаме връзка с Джейхан Ибрямов за последните 3 часа. Какво се случва? Отвлечен ли е?", гласи негово съобщение във Facebook.

Сайтът Bird.bg пък написаха във фейсбук: "Според източници на bird.bg в момента екипи на ГДНП и разследващи от КП КОНПИ (КПК) провеждат процесуално-следствени действия в дома на Джейхан Ибрямов - водач на ДПС-Ахмед Доган ("Алианс за права и свободи") в Шумен. В момента Ибрямов е с имунитет като кандидат депутат. Не е ясно на какво основание органите на реда са влезли на претърсване и изземване в дома му. Твърди се, че верните на Доган са в централата на ДПС и са готови да окажат отпор при евентуален опит за задържане на лидера на Алианса за права и свободи. А такъв се очаква".

По неофициална и непотвърдена информация на bTV и Нова телевизия Ибрямов е задържан и му е повдигнато обвинение за подкуп и купуване на гласове. Акцията се провежда по неотложност, а Ибрямов е с кандидатдепутатски имунитет. Според законодателството на страната ни обаче ако някой бъде задържан в момента на извършване на престъпление, този имунитет пада и той може да бъде задържан за 24 часа.

Малко по-късно се появи коментар и от депутатката в 50 НС и кандидат-депутатката от ПП-ДБ Лена Бориславова. Тя публикува поста във фейсбук: "Водачът на Доган в Шумен е в неизвестност от часове. Антикорупционата комисия на Пеевски претърсва дома му. Вървят слухове за арест на Доган. Всичко се развива след залез слънце.

Звучи като криминален сценарий, но не е - случва се в уж европейска България.

Едва ли Ибрямов няма за какво да бъде разследван. Не знам и няма как да знам.

Обаче!

Проблемът е начинът и моментът, в който се случват тези събития. Предизборно. Поради раздор в ДПС и защото антикорупционната комисия, която ГЕРБ спаси в зала преди 2 седмици, остана в ръцете на Пеевски.

Активирано е най-вероятно дело на трупчета. За да се упражни политически контрол и саморазправа. Не за да се търси справедливост и истинска и ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта.

Това не е Българията, в която искам да живея. Това не са институциите, които искам да защитават правата ми.

Затова ще гласувам и ще продължавам да се боря за промяната."

Джейхан Ибрямов беше замесен в разследване на ГДБОП и НАП за измами с ДДС, след като стана ясно, че е ползвал иззет при акция за данъчни измами джип.

В интервю за БНТ той призна за автомобила, като поясни, че го е ползвал със съответните договори и пълномощни.

"Ползвах този автомобил със съответните договори и пълномощни, нямам бизнес с торове и зърно и не съм се занимавал с такъв. Това е компроматна война с медийни бухалки". Така заместник-председателят на ДПС коментира появилите се в медиите информации, че самият той е свързан с бандата, ощетила държавния бюджет с над 9 милиона лева и теглила 57 милиона лева кеш от банки, като използвал джип и обитавал един от купените със спестени пари от данъци апартаменти.

"Ползвах този автомобил със съответните договори и пълномощни, които имах. Но оттам нататък да използваш автомобил, ако използването на автомобил със съответните договори и пълномощни е престъпление, тогава тя половин България трябва да бъде подведена под някаква отговорност. А всичко останало, свързано с някакви данъчни измами, зърно, торове - нито имам бизнес, нито съм се занимавал с бизнес. А ни най-малко бих желал да коментирам разследване, което правят разследващи органи", заяви Ибрямов.

Ибрямов е водач на листата в Шумен, заради което има и имунитет.