Правителството в оставка гласува удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на май. Това беше съобщено на заседание на Министерския съвет.

За това Борисов предупреди още вчера. След заседанието на Министерски съвет той събра част от министрите у дома си. 

"Важна точка, която приехме днес - удължаваме срока на обявената извънредна епидемична обстановка", обяви Бойко Борисов на заседанието, което се излъчва на живо във Facebook.

Костадин Ангелов заяви, че България излиза успешно от третата вълна на COVID-19.

"Постигнахме много до момента. България се вижда, че излиза успешно от третата вълна за разлика от много други европейки страни, които не успяват да постигнат този резултат, които ние постигаме, въпреки по-строгите мерки и въпреки забраната за излизане на хората от вкъщи. Това е огромен успех за нашата държава. Имаме траен спад на заболеваемостта, траен спад на смътността, тенденция за намаляване, както на хоспитализираните в неинтензивните структури, така и на хоспитализираните в интензивните структури". Още днес ще пуснем заповедта, с която ще осигурим трите начина за влизане в държавата, за да улесним туроператорите, заяви проф. Костадин Ангелов.

Кирил Ананиев заяви, че са одобрени допълнителни средства, 83 млн. лева за допълнително възнаграждение от 1000 лв. на медицинския персонал. 23 млн. са за персонала в структурите на МЗ на първа линия. Останалите 60 млн. са за останалите медици на първа линия. Ананиев определи като неистина казаното от президента Радев, който обвини правителството в оставка, че не е направило актуализация на бюджета. Всички разходи са финансови осигурени, разходите с COVID-19 за бизнеса и семействата са осигурени за май и юни. През следващата седмица с министър Сачева ще внесем проект на постановление, с което ще бъдат одобрени 240 млн. лева за подкрепа на семействата и бизнеса.

Борисов коментира, че заради липсата на заседания в НС страната е изправена пред политическа криза, от което по думите му ще се възползва президентът Радев.

На фона на цялата безотговорност, при 165 души антигерб, антипатриоти, нямат кворум. Напомням им, че кворумът е задължение на управляващите, които с единодушие си избраха председатели на комисии, коментира Бойко Борисов.

"Вкараха ни в тежка политическа криза, затова Радев потърква ръце, защото служебното правителство ще остане докато той каже", допълни Борисов. За една шепа парички онези хора са предали Господа, а тези предадоха мечтите, очакванията на много хора. Всичко сме направили, но не им стига. Искат диктатура, абсолютно мнозинство, но няма да го постигнат.

"За съжаление по нито една тема нямаме реален опонент. Скриха се, отново не показаха на хората какво правят. Единствено се водят от злобата и от своята некадърност. И колкото по-виждат, че са некомпетентни, че са неподготвени да управляват, толкова по-злобни стават", коментира Бойко Борисов.

Красимир Каракачанов от своя страна обърна внимание с каква кола е пристигнал тази сутрин при президента Тошко Йорданов, а именно луксозна, която струва около 80 000 лв.

Премиерът в оставка обяви, че е възложил на Томислав Дончев да започне консултациите със службите на ЕК за окончателното изпращане на Плана за възстановяване и устойчивост

"Поредните им лъжи вече станаха факт. Никой не предложи план, всички се вторачиха да услугват на Радев, да му променят кодексите без изобщо да се занимават с ежедневието на хората. Благодаря на всички министри, че сте толкова отговорни и продължавате да действате. Понеже имаме проекта за Национален план за възстановяване и устойчивост на България. Изключително важен е и видяхме, че други планове няма. Няма и разумно предложение".

Борисов връчи Плана за възстановяване на Дончев.

"Тази сутрин имахме почти един час разговори с ЕК, последният вариант е изпратен на 20 април. Започва предварителна проверка, която ще удостовери дали Планът съответства на 11 критерии. Когато тя приключи, Планът предстои да бъде одобрен от ЕК и от съвета", обясни Дончев.