Представители на ВМРО протестираха пред президентството и парламента срещу идеята за увеличаването на изборните секции в чужбина.

По времето, когато "Има такъв народ" получи и върна мандата за съставяне на кабинет, протестиращите се събраха пред Президентството с вдигнати знамена на партията и тъпани. Те посрещнаха представителите на "Има такъв народ" след излизането им от Президенството и заглушиха със скандирания "Оставка", "Затвор" и "Турски мекерета" изказванията им пред журналистите.

Вижте снимки >>

След като представителите на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, Антоанета Стефанова и Ивайло Вълчев приключиха с изказването си и тръгнаха по жълтите павета, от ВМРО ги последваха с нови скандирания "Турски мекерета!" и "Еничари!". Те нарекоха Йорданов "национален предател", а действията им "срам и позор".

Юлиан Ангелов от ВМРО сложи на главата на Тошко Йорданов скъсан фес, за да му покаже, че е национален предател, ако бъде гласувано увеличаването на секциите в Турция.

"Всеки има право да протестира, няма проблем", беше лаконичният коментар на Тошко Йорданов.

Снимка: БТА

Ивайло Вълчев също заяви, че реагират нормално на случващото се и всеки е свободен да изрази позицията си както намери за добре.  От ВМРО от своя страна обясниха, че протестът е предизвикан от това, че за първи път от 10 години отново ще бъдат видени гласовете от Турция на българските избори.

Снимка: БТА

От ВМРО и ГД Боец посрещнаха и депутатите пред Народното събрание, като им раздаваха листовки с лика на турския президент Реджеп Ердоган на народните представители с надпис '"Tesekkür ederim, Bulgaristan". Освен листовки, патриотите ще изпратят и фес на "Има такъв народ".

Снимка: Скрийншот

Вчера правната парламентарна комисия реши да има 100% машинно гласуване на следващите избори. До 2 седмици пък президентът трябва да назначи новия състав на ЦИК. Подкрепено беше и предложението да няма ограничение на секциите за гласуване в чужбина, отхвърлено бе това за гласуване по пощата на избирателите в чужбина.

"Днес народните представители са на път да извършат национално предателство, тоест да позволят в Република Турция да няма ограничение на броя на секциите за гласуване, което ще позволи на Ердоган да организира 200-300 000 души да гласуват за определена българска партия, което ще е пряка намеса във вътрешните работи на България", обясни мотивите за протеста Юлиан Ангелов.

Снимка: Булфото

Според него по този начин депутатите ще излъжат хората, които гласуват за тях.

 "Това, което ще гласуват днес, означава Ердоган лично да се намесва във вътрешните работи на държавата. Нещо, което не се е случвало 10 години", заяви и Александър Сиди.

Ако промените днес бъдат приети, от ВМРО ще искат налагане на вето от президента.

Снимка: БТА

Междувременно рекордно кратко 10-минутно заседание проведе днес 45-ото Народно събрание. Причината - депутатите не успяха да одобрят седмичната си програма за работа, която трябваше да включва промяна в правилника и второ четене на новите текстове в Изборния кодекс.